Terug naar Vervoer

Reizen per bus

Je wilt door Albanië reizen met het openbaar vervoer, een goed idee!  Het openbaar vervoer in Albanië is prima geregeld. Toch gaat het er toch een beetje anders aan toe dan in Nederland. Doordat veel Albanezen niet in het bezit zijn van een auto maken ze zelf ook gebruik van de bus of minibus. Het is redelijk snel, makkelijk en goedkoop. En een bijkomende voordeel is dat je op deze manier van reizen heel makkelijk in contact met locals komt.

Er rijden veel bussen rond in Albanië, veelal zijn deze afkomstig uit andere Europese landen. Bussen die zijn afgedankt omdat ze te oud waren of verontreiniging veroorzaken, gaan in Albanië nog wel een ronde mee.  Dit is als toerist leuk om te zien. Je hebt soms echt het gevoel terug in de tijd te gaan als je een bus uit je jeugd ziet rijden.  In sommige bussen kan je in het Nederlands lezen dat praten met de chauffeur tijdens het vervoer niet is toegestaan. Ook rijden er wel eens bussen met als bestemming “geen dienst”. 

De oude, en naar mijn mening, mooie bussen rijden voornamelijk naar en in de kleine dorpjes en zal je op je rondreis niet snel gebruiken. Tussen de grotere steden en plaatsen rijden wat luxere touringcars en minibussen.  Met een beetje geluk zijn deze voorzien van airco en bijna allemaal met een geluidsinstallatie. Afhankelijk van de muzieksmaak van de bestuurder luister je gedurende je reis naar Albanese muziek of jaren 80’s Europese muziek. Wie wordt er nou niet vrolijk van Madonna’s “living on a prayer”?

Let op! Het is goed om te weten dat het openbaar vervoer in Albanië zich vooral in de ochtend en vroege middag afspeelt. Ben je van plan om een bus te nemen naar een andere bestemming, onthoud dan, hoe vroeger hoe beter. Gedurende de dag nemen de opties af.  In de avonden rijden er niet veel bussen meer.

Buskaartjes koop je in de bus tijdens de rit, maak je niet druk wanneer dit niet gelijk na vertrek gebeurt, er komt vanzelf iemand langs om je een kaartje te verkopen. Busstations bevinden zich vaak buiten het centrum, Vanaf daar kan je een stadsbus of een taxi nemen om op je bestemming te komen.

De meeste minibussen vertrekken wanneer ze vol zijn, andere bussen rijden volgens een tijdschema. Dit kan soms wel wat afwijken dus kom op tijd en verwacht dat je soms wat langer moet wachten. Helaas hebben ze niet een handige site zoals wij in Nederland kennen qua bus tijden..  Om je reis te plannen zou je deze site kunnen gebruiken.  Hierbij moet echter wel worden vermeld dat deze site van Kosovaarse makelij is en niet altijd helemaal precies  en up to date is.

Toen ik voor het eerst naar Albanië ging maakte ik me echt een beetje zorgen over het openbaar vervoer, dat bleek nergens voor nodig. Het wijst zichzelf, en als je er echt niet uitkomt is er altijd wel een welwillende local die je met liefde op weg helpt. Relax, je bent op vakantie!

Openbaar (bus) vervoer in Albanie.

De prachtige oude bussen van Albanië. Vervoer per bus informatie.

 

Zuidelijk busstation Tirana

Busstations in Tirana

Bij gebrek aan goede treinen ben je in het openbaar vervoer in  Albanie vooral afhankelijk van bussen.  Tirana heeft verschillende busstations. Afhankelijk van waar je heen moet, zal je een bepaald station moeten hebben. Omdat ik best vaak de vraag lees waar de bussen gaan in Tirana hier wat kaartjes van de locaties van de …

2 reacties

  • Lisette chevallerau en jurrie zwart on 14 mei 2019 at 17:45
  • Beantwoorden

  Hele mooie informatie!!! Wij gaan 7 augustus 2019 voor een maand naar Albanie(2 pers) landen in Tirana en moeten dan naar Sarande. Is dit makkelijk en goed te doen en hoe? Blijven ongeveer 3 weken in Sarande, hebben daar een appartement gehuurd. Horen graag van je

  1. Hoi! Lekker vooruitzicht. 🙂 Ja hoor Tirana-Sarande is prima te doen! Het is wel een redelijk lange busreis maar je hebt vast een pauze tussendoor om even de benen te strekken. Bussen naar Sarande vertrekken van het busstation bij de rotonde met de adelaar, waar alle bussen naar het zuiden vertrekken. Ze gaan regelmatig per dag. Deze bussen gaan via Gjirokaster. Als het nou lang wachten is op een bus naar Sarande (en of je wil graag via de kustroute naar Sarande) dan kan je ook een bus naar Vlore pakken en daar een bus naar bijv Himare en dan vanaf Himare verder reizen. Maar dit is wat meer gedoe en duurt ook allemaal wat langer. Succes! Bussen in Albanie, zijn super makkelijk en wijzen zich vanzelf en anders is er altijd wel een vriendelijke Albanees die je weer op weg wil helpen.
   Groetjes Annelies

Geef een reactie

Your email address will not be published.