Terug naar Bestemmingen

Tirana

Een citytrip naar Tirana is altijd een goed idee! De hoofdstad van Albanië is een grote stad in het midden van Albanië. In vergelijking met andere grote steden in Europa is Tirana niet heel groot, Toch is er genoeg te zien en ontdekken. Tirana is niet altijd de hoofdstad van Albanië geweest. In 1614 is de stad gesticht door een Ottomaanse edelman, hij bouwde op een belangrijk kruispunt van wegen een moskee, een badhuis en een markt. Het was nog een klein stadje.

In 1920 werd besloten dat niet langer het zuidelijker gelegen Lushnje de hoofdstad zou zijn maar  dat dit Tirana zou worden. Deze keuze had er ook mee te maken dat Tirana qua ligging heel centraal is. Het ligt tussen het noorden en het zuiden van het land. Tussen deze twee gebieden zat zeker en nu ook nog wel wat rivaliteit, een prima compromis.

Doordat Albanie vele malen bezet is geweest zijn er veel verschillende stijlen architectuur te vinden. Oude Romeinse opgravingen, typische Ottomaanse gebouwen, Italiaanse invloeden en natuurlijk ook de Communistische stijl. Dit geeft een interessante mix van bouwstijlen.

De hippe wijk Blokku is leuk om een  doorheen te wandelen, hier vind je veel eetgelegenheden en barretjes. Vroeger ten tijde van het communisme was het voor de gewone burgers niet mogelijk deze wijk te bezoeken.

Hier woonde de partijtop van Albanië.. Het huis van Enver Hoxha staat hier nog steeds, en kan je van een afstandje bekijken. Ook staat hier die grote piramide die de dochter van Enver Hoxha liet bouwen als graftombe voor haar vader. Enver zelf ligt hier al lang niet meer in maar de piramide staat nog steeds in Blokku en is op dit moment vooral een geliefd klimobject voor kinderen.

Indormati over Tirana, Albanieu.

In Tirana tref je veel sttreetart, ik vind dat leuk.

Hoe kom ik in Tirana?

Tirana ligt erg centraal en is vanaf alle kanten makkelijk te bereiken. Houdt er wel rekening mee dat het erg druk kan zijn in de spits, de infrastructuur is nog niet helemaal ingesteld op het toenemende autobezit.

-Vanaf Rinas, de luchthaven rijd je in een minuut of 20 met de auto naar Tirana.
-De Rinas expres bus doet er ook ongeveer 20 minuten over, de prijs is 300 lek.
-Met de taxi vanaf Rinas zal je ongeveer 20 euro kosten en doet er ook 20 minuten over.

 

 

Bunk’Art 1.

Een van de tofste musea die je kan bezoeken als je in Tirana bent is Bunk’Art 1.  Of misschien is tof wel niet helemaal het goede woord.  Indrukwekkend zou wellicht beter geschikt zijn. Hoe dan ook, het is zeker iets wat je moet bezoeken wanneer je in Tirana bent!  Bunk’Art 1  vertelt de roerige geschiedenis …

Dajti expres

De Dajti  is een berg aan de rand van Tirana. Deze berg is 1600 meter hoog. Met de auto kan je via een bergweg tot 1000 meter hoogte komen. . Maar er is nog een andere manier, een veel leukere manier! Namelijk met de Dajti Expres, een enorm lange kabelbaan met geweldige uitzichten. Wanneer je …

2 reacties

  • Harm op 30 april 2018 om 20:05
  • Reageer

  Wat een leuke site, Annelies.
  Je hebt iets heel leuks gefabriceerd. Ik ben trots op je.

  Eén kleine tip: Albanië hoort inderdaad met een trema op de laatste e. En in het stukje over Tirana heb je het over een comprimés. Waarschijnlijk bedoel je compromis.

  Verder niets dan lof.
  Ik zal je site delen.

  Papa

  1. Wat lief, bedankt pap! Ik heb compromis aangepast maar hoe ik die trema op die laatste e krijg weet ik niet. 😀
   En ik ben nog lang niet klaar met schrijven natuurlijk, er is zoveel te vertellen! X

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.