Terug naar Bestemmingen

Lake Koman.

Er is zoveel moois te zien tijdens je vakantie in Albanië dat je misschien niet weet waar je moet beginnen. Maar één van de dingen die je volgens mij echt zou moeten doen is de overtocht over Lake Koman. Het zal een onvergetelijk hoogtepunt van je reis worden. Lees hier over de kosten en hoe je deze tocht kan maken.

Allereerst is het misschien goed om te weten dat de naam lake Koman suggereert dat het om een meer zou gaan. En misschien is dat geologisch ook wel het geval.  Maar je kan het je beter voorstellen als een brede rivier. Een rivier die zich een weg heeft gebaand door een prachtig gebergte. En daar vaar jij dan tussendoor. Wow!

De oevers variëren tussen imposante rotswanden en weelderige groene bossen . Deze worden weerspiegeld in het water wat de schoonheid ervan ook nog eens vergroot. Het water lijkt continu van kleur te veranderen, van smaragdgroen tot diep azuurblauw. Deze trip is heel erg goed te combineren met een bezoek aan het schitterende Valbona. Dit doen dan ook veel mensen en raad ik aan.

Er zijn twee veerboten, Boat Dragobia vaart het hele jaar door en is geschikt voor passagiers, fietsen en motoren.  Deze boot vervoert geen auto’s.  Hij vertrekt vanaf Fierze naar Koman om 6 uur in de ochtend en vaart vanaf Koman terug naar Fierze om 9 uur.

De andere boot, Ferry Berisha vaart niet het hele jaar en is seizoengebonden.  Hij begint te varen op 15 april en stopt op 30 oktober. Deze ferry neemt wel auto’s, campers en caravans mee. Hij vertrekt vanaf Koman om 9 uur en vaart terug vanaf Fierze om 13 uur.

De prijzen van de overtocht, wanneer je deze maakt zonder de hieronder beschreven minibussen bedragen 5 euro per persoon. Een fiets mag je meenemen voor 10 euro en een motor voor 20. De prijs van een  auto hangt af van het formaat.  Het kost 5 euro per vierkante meter.

Reserveren is altijd aan te raden en kan op deze site.

Hoe kom ik bij Lake Koman?

-Met de auto rijd je vanaf Tirana of Shkoder naar Koman.  Deze (mooie) route voert je door een bergachtig landschap met uitzichten over het water. Let op, deze weg is niet in al te beste staat! Je kan ook naar Fierze rijden, deze weg is wat beter.

-Met het “openbaar vervoer” heb je een aantal opties.
Van Tirana naar Koman excludief overtocht.  De prijs hiervan is 10 euro en de bus vertrekt vanaf Tirana om 5:00 vanaf deze locatie. Het is ook mogelijk om vanaf Fierze door te reizen naar Valbona, dan betaal je 20 euro inclusief overtocht.
Van Shkoder naar Koman exclusief overtocht. De prijs hiervan is 5 euro en de bus vertrekt vanaf Shkoder om 6:30 vanaf hierHet is ook mogelijk om vanaf Fierze door te reizen naar Valbona, dan betaal je 15 euro inclusief overtocht.
Van Valbona naar Skoder (of Tirana) via Fierze en Koman. De prijs hiervan is 15 euro naar Shkoder en 20 naar Tirana. De bus vertrekt vanaf Valbona om 10:30 vanaf hier.

 

ferry lake Koman

Het schitterende uitzicht van de veerboot op lake Koman.

26 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Hello ,

  I saw your tweets and thought I will check your website. Have to say it looks really nice!
  I’m also interested in this topic + have recently started my journey as young entrepreneur.

  I’m also looking for the ways on how to promote my website. I have tried AdSense and Facebok Ads, however it is getting very expensive. Was thinking about starting using analytics. Do you recommend it?
  Can you recommend something what works best for you?

  I also want to improve SEO of my website. Would appreciate, if you can have a quick look at my website and give me an advice what I should improve: http://janzac.com/
  (Recently I have added a new page about Rockwall Investments and the way how normal people can make money with this company.)

  I have subscribed to your newsletter. 🙂

  Hope to hear from you soon.

  P.S.
  Maybe I will add link to your website on my website and you will add link to my website on your website? It will improve SEO of our websites, right? What do you think?

  Regards
  Jan Zac

  1. Thank you very much, i let the link in your comment,so a link is on my site now. Wish you all the best.

  • Paul op 8 augustus 2019 om 22:33
  • Reageer

  Lake Koman: wij zijn ons hier rot geschrokken. De vervuiling van plastic is hier ongekend, dusdanig dat we de schoonheid vab het meer en de bergen niet meer zagen. Vreselijk. Het heeft ons de ogen goed geopend over de problematiek van een arm land en het effect op wereldniveau.
  Verder klopt alle info op deze site en is Albanië geweldig! Zeer aan te raden!

  1. Hoi Paul,
   Ja erg he? Ik heb die ferry twee keer genomen, in het vroege seizoen is het afval wat er rond drijft een stuk minder. Ik heb ooit eens met een vriend die op 1 van de boten werkt dat we samen met een kano het een keer gaan opruimen. Volgens hem komt het uit Kosovo binnen drijven, ik weet het niet. Maar hoe erg het ook is, ik kan er wel doorheen kijken.De overheid wordt zich stukje bij beetje meer bewust van dit probleem. Logistiek zal het nog wel een tijdje duren voor verbetering echt zichtbaar is. De ontwikkeling gaat nog traag. Maar ik ben er van overtuigd dat het wel beter gaat worden. 🙂

  • Davine van Lange op 12 maart 2021 om 00:37
  • Reageer

  Hallo,

  Ik heb een vraagje. Ik ben van plan om in mei naar Noord-Albanië te gaan. Alleen hoe geraak je van Fierzë naar Valbonë? Met de bus of met de boot? Waar is de bushalte in Fierzë? En om hoe laat vertrek de bus?

  1. Hoi Davine, Wat een fijn vooruitzicht! Van Fierze naar Valbone rijdt een bus wanneer de boot aankomt, voor de passagiers van de boot. Er is niet echt een bushalte, de bus stopt op de parkeerplaats en is niet te missen. Veel plezier!

 2. Hoi Niek,
  Hmm lastig, het zijn beide bergwegen en ik heb zelf geen rijbewijs dus ik doe zo goed als alles met het OV. Die wegen zijn volgens mij nog in oudere staat (in tegenstelling tot sommige opgeknapte snelwegen) dus je krijgt waarschijnlijk te maken met niet al te best wegdek. Dat gezegd hebbende, het is wel te doen, de bewoners doen het immers ook. Trek wel ruim de tijd uit voor je route, heel snel zal het allemaal niet gaan. Veel plezier en laat je weten hoe het je bevallen is?

  • Ali op 5 maart 2022 om 17:11
  • Reageer

  Wij willen van koman de boottocht naar fierze maken,kunnen we daar 1 nacht overnachten en de volgende dag met de ferry terug.auto mee handig, of weinig zinvol

  1. In Fierze is heel weinig te doen. 😉 Maar ik geloof wel dat er een camping is dus het kan geloof ik wel. Ik denk dat het dan mooier is om (met eigen vervoer of met het busje) door te reizen naar Valbona en de volgende dag weer terug met de boot (Al is het ook wel leuk en avontuurlijk om via Kosovo terug te reizen :+)

  • Femke op 28 mei 2022 om 12:13
  • Reageer

  Hoi, wij willen met openbaar vervoer naar Valbona via de Koman Ferry. Waar kunnen we hiervoor kaartjes reserveren voor de bus en boot zoals je de route hieronder hebt omschreven?

  Van Tirana naar Koman excludief overtocht. De prijs hiervan is 10 euro en de bus vertrekt vanaf Tirana om 5:00 vanaf deze locatie. Het is ook mogelijk om vanaf Fierze door te reizen naar Valbona, dan betaal je 20 euro inclusief overtocht.

  1. Hoi! Leuk vooruitzicht! Op deze pagina staat in het Engels uitgelegd hoe je deze reserveert: https://komanilakeferry.com/en/services/pick-up-service-from-tirana-shkodra-and-valbona/
   Je kan ze ook even bellen, grote kans dat er wel iemand opneemt die Engels spreekt. Mocht je er nou niet uitkomen, laat het me dan even weten dan probeer ik het voor jullie te regelen. 🙂
   Veel plezier!

  • Abe op 30 januari 2023 om 16:44
  • Reageer

  Hoi! Ook wij gaan naar Albanië. Joepie. We willen vanuit Shkoder naar Koman, om daar de negen uur boot te pakken. Is dat een beetje te doen? Of al te slechte weg, zodat je in holst van de nacht weg moet om de boot te kunnen halen….?

  Abe

  1. Hoi Abe,
   Wat een goede beslissing. 😉
   Als je met de bus gaat, die je vooraf kan reserveren dan vertrek je rond 6:30 vanaf Shkoder. Deze bus wordt ook gebruikt door locals. En die soms veel spullen meenemen omdat ze nogal afgelegen wonen inslaan. Dat kost tijdens de reis wat extra tijd. Ook is er meestal nog een stop in een dorpje. Meestal ben je ruim op tijd. Maar ik heb ook eens vanaf Tirana gereisd en toen kregen we onderweg motorpech en moesten we wachten op vervangend vervoer. Omdat dat vervoer bij de service hoort wacht de ferry toch wel tot je er dan bent.

   Ga je met eigen vervoer dan zou je misschien wel rond 7 uur op pad kunnen. Je rijdt dezelfde route als de bus alleen je stopt waarschijnlijk wat minder vaak, behalve voor heel veel foto’s. :+
   Het eerste stukje is de weg vrij goed, zodra je de bergen ingaat wordt het veel slechter. Dus verwacht niet dat je enorm snel kan rijden. Maar stiekem moet je dat ook niet willen want de uitzichten zijn mooi. En dan moet de boottocht nog komen. <3

   Heel veel plezier en ik zou het leuk vinden te lezen hoe het geweest is en hoe lang je er uiteindelijk over hebt gedaan. Wanneer ga je?
   Annelies.

  • Arjan op 15 april 2023 om 17:10
  • Reageer

  Hoi,
  Wij gaan in Augustus naar Albanië en willen van Kotor naar Fierze en dan met de ferry (met auto) naar Koman.
  Vandaar verder naar waarschijnlijk Tirana.
  Wat ik heb begrepen is er niet veel te doen in Fierze, dus kunnen dan het beste meteen met de ferry ?

  1. Hoi,
   Het klopt dat in Fierze zelf niet veel te doen is. Maar als je tijd hebt is het misschien wel heel mooi om een stuk de bergen in te rijden waar het wel heel mooi is. Als je die tijd niet hebt dan zou ik ook meteen de ferry pakken.
   Heel veel plezier!

  • Arjan op 1 mei 2023 om 09:31
  • Reageer

  Dank je Annelies,

  nog 1 vraagje..
  Voordat we naar Fierze gaan zitten we in Eko Katun ROSI – Old Tower (bij Lëpushë)
  waar we wat gaan wandelen.
  De navigatie geeft dan een route aan via de SH22 van ca. 2½ uur
  Weet jij of dit een goed begaanbare route is ?
  (wij huren een VW golf of skoda Fabia als het goed is)

  dank je.

  Gr.
  Arjan

  1. Oei dat durf ik niet zo goed te zeggen. Zeker ook omdat ze wel werken aan de wegen. Begaanbaar zal het wel zijn maar ik weet niet of het een heel goede weg is. De wegen zijn niet overal erg goed. Je kunt ze gerust nemen maar kosten over het algemeen vrij veel tijd. Laat je weten hoe het ging?

  • Renee en Sanne op 2 mei 2023 om 20:06
  • Reageer

  Hoi Annelies,
  Bedankt voor alle nuttige informatie en je behulpzaamheid!
  Wij gaan begin juli de peaks of the balkan lopen, een wandeltocht die in Valbona begint.
  Nu zijn we aan het uitzoeken hoe we van Tirana naar Valbona komen.
  Wat we op jouw site lezen is dat we in Tirana om 5:00 sochtends een bus kunnen pakken naar Koman, waar een Ferry vertrekt naar Fierze, waar vervolgens nog weer een bus gaat naar Valbone. Alles zo ongeveer op elkaar aansluitend, zodat de reis in 1 dag afgelegd kan worden en we dus rond 14:30 in Valbona aan komen.
  Kan jij dit bevestigen? En zou je aanraden dit van te voren te boeken, of kan dat op de dag zelf?

  Vraag twee; hoe komen we terug van Valbona naar Tirana?
  Er gaat rond 10:30 een bus vanaf Hotel Rilindja – gaat deze direct naar Tirana of moet je dan ook weer de ferry nemen? En hoeveel tijd neemt deze reis in beslag?

  Alvast bedankt voor je reactie!
  Groetjes, Renee en Sanne

  1. Hoi Renee en Sanne,
   Fijn dat jullie iets aan de informatie hebben. Het klopt dat het allemaal mooi op elkaar aansluit! En in juli zou ik denk ik de gok niet durven nemen en wel willen reserveren van te voren. Het is een schitterende reis. Terug kan je tegenwoordig bij meerdere hotels in Valbona opstappen. Je kan dit al reserveren wanneer je de bus neemt naar Valbona, dan geef je aan wanneer je weer terug wil reizen. Deze reis neemt dan inderdaad dezelfde route terug naar Shkoder maar je kan tegen de chauffeur zeggen dat je naar Tirana wil, dan kunnen jullie ergens uitstappen en vanaf daar weer verder met een bus naar Tirana. Wat ik zelf eigenlijk altijd doe is de bus uit Valbona nemen en dan zeggen dat ik er bij Bajram Curri uit wil. Vanaf daar gaan rechtstreekse bussen naar Tirana, niet heel frequent dus het kan wel zijn dat je dan daar een tijdje moet wachten. Deze bussen gaan eigenlijk allemaal via Kosovo omdat de wegen beter zijn en het dus sneller is. De reis duurt dan ongeveer een uurtje of vijf en je stopt ergens halverwege dan bij een restaurant waar je wat kan eten, toiletten kan bezoeken en genieten van het uitzicht. Tegenover het restaurant zit aan de andere kant van de weg ook nog een klein winkeltje.
   Dus het lijkt een lange zit maar valt in de praktijk wel mee.
   Als je nog een dagje extra over hebt in het reisschema dan kan je je ook laten afzetten in de buurt van Prizren en dan met een kleinere bus naar het centrum daar. Een heel leuk plaatsje in Kosovo waar je dan een nacht zou kunnen slapen en de volgende dag weer verder naar Tirana.
   Groetjes Annelies

  • Roy op 1 augustus 2023 om 06:23
  • Reageer

  Ten eerste uiteraard bedankt voor de handige informatie! Wij laten de huurauto lekker staan in Shköder en maken gebruik van de Berisha shuttle/transfer service naar Komani. Aangezien wij geen auto hebben, heb ik bij de reservering de wens aangegeven om de Dragobia boot te nemen. De vraag is nu echter: komen de Berisha Lake Ferry (grote boot) en de Dragobia boot (kleinere boot) tegelijkertijd aan in Fierze? We hebben namelijk ook tickets om vanaf daar wederom de bus naar Valbone te nemen.

  1. Als ze rond dezelfde tijd vertrekken komen ze ook rond dezelfde tijd aan. De kleinere boot kan er geloof ik iets langer over doen omdat die als het nodig is onderweg nog wel eens wil stoppen voor mensen die daar wonen. Als je de tickets voor de bus al geboekt hebt met het boeken van de boot dan komt dit sowieso helemaal goed. Ze zullen wel op elkaar wachten. Je kan het voor de zekerheid nog aangeven bij het instappen op de boot maar je hebt in principe gewoon tickets tot aan Valbona dan. En handig om de huurauto in Shkoder achter te laten! Veel plezier!

 3. Hoi Renier,
  Zeker kan dat! Dat kan hier https://komanilakeferry.com/buy-a-ticket/
  Veel plezier, groetjes Annelies

  • Moons Jos op 17 februari 2024 om 10:53
  • Reageer

  Heel veel dank voor de informatie. Wij hebben een huurauto (Ford Focus or similar)en willen de ferry nemen van Koman naar Fierze,
  Ons eerste plan is de huurauto op de ferry zetten en van Fierze door te rijden naar Puke(snelweg).Dit lijkt ons toeristisch een mooie weg, maar is dat goed doenbaar met een gewone huurauto?
  Anders moeten we de ferry heen en terug nemen op dezelfde dag en van Koman terugrijden naar Shkoder?
  Wat raad u ons aan?

  1. Hoi,
   Zelf heb ik deze weg nog nooit genomen en ik ben ook nog nooit in Puke geweest. Ik denk dat jullie plan best kan hoor! Die wegen zijn best aardig. En heel mooi! Goede reis in ieder geval en laten jullie weten hoe het bevallen is=

  • Joke op 18 maart 2024 om 23:07
  • Reageer

  Hallo,

  Wij gaan dit weekend voor 2 dagen naar Albanië en willen graag de ferry nemen maar helaas vaart de boot met de auto’s nog niet waardoor we niet onze huurauto kunnen meenemen maar dus ook nog niet de bus naar Volbana. ( dit hadden we al geïnformeerd)
  Kan je vanuit Fierce ook een taxi nemen naar Volbane of evt terug naar Komar?
  De weg terug met de auto moet ook mooi zijn om te doen daarom wouden we niet gewoon de boot terug nemen…

  Groetjes Joke

  1. Hoi Joke,
   Sorry voor mijn te late reactie. Nee, er staan geen officiële taxi´s klaar in Fierze. Maar je hebt wel kans dat je met iemand mee kan liften naar Valbona. Ik ben benieuwd hoe je dit hebt opgelost en hoe het is bevallen. 😀
   Groetjes Annelies

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.