Terug naar Algemeen

10 redenen waarom een vakantie naar Albanie een heel goed idee is

Dat Albanië mijn favoriete vakantieland is, moge duidelijk zijn. Waarom het ook een heel geschikt land voor jouw vakantie  is, ga ik hier vertellen.  Albanië is nog niet zo bekend bij de grote massa. Dat is ook logisch als je bedenkt dat Albanië tot ongeveer 20 jaar geleden hermetisch afgesloten is geweest van de buitenwereld. Vergelijkbaar met Noord Korea werden de Albanezen onderdrukt door een strenge dictator die er nogal vreemde ideeën op na hield. Als buitenstaander kwam je Albanië niet in, maar de Albanezen konden het land ook niet uit.

20 jaar geleden, terwijl wij massaal mee zongen met de Spice Girls, hoorden veel jonge Albanezen voor het eerst westerse muziek.   Sindsdien heeft het land niet stil gestaan. Het ontwikkelt zich, in een gestaag tempo.  Voor deze ontwikkeling is toerisme een belangrijke inkomstenbron. Alleen daarom zou je al op vakantie naar Albanië moeten. Maar hier komen de 10 andere redenen:

1.  Heerlijk eten.

Tijdens je vakantie wil je lekker eten, en dat kan heel goed in Albanië. Mede door de roemruchte geschiedenis  heeft het land een geweldige keuken. Ga maar na, de invloeden van Turkije tijdens  de Ottomaanse onderdrukking en de annexering door Italië tijdens de tweede wereldoorlog hebben een stempel gedrukt op het eten in Albanië.  En uiteraard zijn alleen de lekkerste recepten gespaard gebleven. Ik kan bijvoorbeeld geen genoeg krijgen van de heerlijke ijsjes. Ook de zuidelijke ligging draagt haar steentje bij.  de oregano is kruidig, een tomaat smaakt zoals een tomaat zou moeten smaken. Yum!

lekker eten in Albanie.

2. Onontdekt.

Natuurlijk is het leuk om af en toe eens andere Nederlanders tegen te komen. Maar zeg nou zelf, hoe vervelend is het wanneer je een stadje wilt verkennen samen met drommen andere mensen? Je in de file moet staan om even naar het strand te gaan? Je overal wordt aangesproken of je niet even in hun winkeltje wil kijken? Je hoeft hier geen dertien in een dozijn te verwachten en je komt hier ook geen snackbars met frikandellen en kroketten tegen.  Het is authentiek en nog lekker rustig. Hierdoor is het contact met locals stukken makkelijker. Hoewel het nu nog onontdekt is. blijft dat natuurlijk niet eeuwig zo, Het toerisme maakt grote sprongen. Wil je Albanië nog in deze staat zien, moet je geen jaren meer wachten.

Rozafa castle shkoder Albanie

3. De mensen.

Want nog nergens, ben ik zo’n vriendelijk en hartelijk volk tegen gekomen als in Albanië. De gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel en dat merk je aan alles. Zelfs al begrijp je elkaar misschien niet direct, ze zullen er alles aan doen om je te helpen en als je er echt niet uitkomt bellen ze wel iemand die een beetje Engels spreekt om te vertalen. Ze zijn (volgens mij geheel terecht) heel trots op hun land en willen dit graag met je delen. De sociale controle is erg groot. Dit maakt een vakantie in Albanië ook heel veilig.

Lieve mevrouw in Berat Albanie.

4. Unesco

Albanië kent tot nu toe 5 Unesco sites, maar ik denk dat dat er in de toekomst wel meer zullen zo worden. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ze in Dhermi bezig zijn de daken van de huizen terug te brengen in originele staat. Op dit moment staan de oude beukenbossen, Nationaal park Shebenik-Jabllanicë en Butrint op het lijstje. Butrint is een archeologische vindplaats. Hier kan je een kijkje nemen in de overblijfselen van een oude Griekse nederzetting. Ook staan de stadjes Gjirokaster en Berat op de lijst, stadjes waar je het gevoel hebt alsof je in een andere wereld bent beland. Daar waar de tijd heeft stil gestaan.

Berat, Albanie.

5. Verrassend.

Albanië blijft me verrassen op vele manieren. De geweldige streetart in de grote steden. De kleine dorpjes waar mensen nog met paard en wagen het land bewerken. De duizenden bunkertjes die je op de gekste plaatsen tegenkomt en die het land te danken heeft aan haar paranoïde voormalig dictator. Het surrealisme zoals de piramide in Tirana, ik raak niet uitgekeken. En ik denk dat mede daardoor het land zo’n grote aantrekkingskracht op me heeft. Ik ben immers ook gek op kindersurprise eieren?

Shkoder, fietsstad van Albanie.

6. De geschiedenis.

Geschiedenis heeft me nooit enorm geboeid tijdens een vakantie maar de geschiedenis van Albanië doet dat wel. Misschien komt dit doordat de geschiedenis nog zo kort geleden is. Het is nog zo voelbaar en zo zichtbaar! Overal zie je nog de communistische invloeden maar ook Ottomaanse en Italiaanse bouwstijlen. Er zijn redelijk wat interessante musea om deze geschiedenis aan je te vertellen. Zelf vind ik Bunk’Art 1 heel leuk en leerzaam.

BunkÁrt1 Tirana Albanie.

7.  Natuur.

Niets is zo lekker dan een vakantie naar een land waar de natuur adembenemend is. Albanië heeft bergen, veel bergen. Waarvan natuurlijk de bekendste de Albanese Alpen zijn. Maar overal in het land kom je imposante gebergten tegen. Zo is het bijvoorbeeld heerlijk om door het land te rijden. Ja de bergwegen kosten wat meer tijd, maar daarentegen zijn de uitzichten verrukkelijk! Zeker in het zuiden is Albanië gezegend met prachtige stranden. Als je bedenkt dat je bijna naar Corfu kan zwemmen dan kan je je voorstellen dat de Albanese stranden niet onderdoen voor de Griekse. Overal vind je kleine baaitjes met azuurblauw water. En het fijnste is dat je er niet hoeft te knokken voor een plekje.

Valbona, Albanie.

8. Klimaat.

Het klimaat is echt een pluspunt, het is er zelden echt koud en ook in onze wintermaanden kan je vaak overdag wel in een tshirtje lopen. Vooral het voorjaar en najaar zijn de beste reistijden voor een vakantie in  Albanië.

Weer en Klimaat in Albanie.

9. Goedkoop.

Albanië is goedkoop, iets wat het ook bij uitstek geschikt maakt om te backpacken. Een bed op een slaapzaal kost je nog geen tientje. Een gemiddeld hotel heb je al voor 25 euro maar als je echt een luxe vakantie wilt is dat natuurlijk ook mogelijk.  Lekker uit eten kost je gemiddeld 10 euro, een biertje zal rond de 1,50 kosten en een wijntje ook rond die prijs. (afhankelijk van waar je bent kan het iets duurder of goedkoper zijn). Ook het openbaar vervoer is heel goedkoop.

Albanie is een goedkoop vakantieland

10. Relaxt.

Het is relaxt! Doe maar rustig aan, alles komt goed. Geen gestress, geen gehaast, geen zuchtende mensen achter je bij de kassa. En juist die relaxte sfeer draagt natuurlijk enorm bij aan het ultieme vakantiegevoel. Niets moet, alles mag. Heerlijk!

Albanese rvierra

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Véronique van Rooijen op 16 september 2019 om 20:00
  • Reageer

  Binnenkort ga ik naar Albanië en ik ben blij met deze informatie.
  Lijkt me een goed land.

  1. Wat een leuke reactie Veronique! En het is zeker een goed land! Heel veel plezier op je reis.

  • Ingrid van Opstal - Jansen op 15 juni 2020 om 20:42
  • Reageer

  Goedenavond Annelies,

  Heb je voor ons misschien sites waar we overnachtingen kunnen boeken muv Airbnb en Bookings.com?
  Wij hopen in het najaar een maand te gaan rondtrekken in Albanië.
  Zou fijn zijn om op alternatieve plekken te kunnen zoeken.
  b.v.d.
  groetjes Ingrid

  1. Hoi Ingrid,

   Helaas met deze vraag kan ik je niet helpen, ik gebruik zelf echt altijd booking.com. Misschien stelt het je gerust dat ik daar echt prima ervaringen mee heb. In het najaar kan je denk ik ook wel op de bonnefooi gaan, dat is het niet zo druk. Ik begrijp van vrienden daar dat er sowieso nu amper toeristen zijn.
   Heel veel plezier!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.