Terug naar Algemeen

Veiligheid in Albanie

Ik moet toegeven dat ik soms met mensen over mijn liefde voor Albanië praat.  Of beter gezegd regelmatig. Of nog beter gezegd heel vaak. In deze gesprekken valt me op hoe onbekend Albanië eigenlijk nog is. En onbekend maakt onbemind. Vaak krijg ik de vraag hoe het zit met de veiligheid in Albanië. Is reizen wel veilig? Zeker als vrouw alleen, dat is toch gevaarlijk?  Het land heeft toch een negatief imago waar het maar moeilijk vanaf komt.  Wat jammer en onterecht!

Reizen in Albanië is absoluut veilig.  Als (veelal)  alleen reizende vrouw  begrijp ik de vragen over veiligheid heel goed. Het is belangrijk om je voor een vakantie  goed te laten informeren.  Maar maak je geen zorgen, in Albanië zal je, je heel veilig voelen!

Natuurlijk is er criminaliteit, dat is in elk land het geval. ook is er sprake van corruptie. Hier zal je als toerist gelukkig niets van merken. De bevolking is vriendelijk en zeer behulpzaam. Ze zijn blij met het langzaam toenemende toerisme en dankbaar dat jij hun land wil bezoeken. En ze zijn heel trots op hun land en willen dit graag met je delen. De gastvrijheid is ongekend.

Uiteraard moet je wel je gezonde verstand blijven gebruiken zoals overal ter wereld. Je bent te gast in een van de armste landen van Europa. In de ogen van de Albanees ben je schatrijk. En daar zal een enkeling best een graantje van mee willen pikken.

Zo heb ik in een hotel eens gehad dat ik een blikje frisdrank bestelde voor 200 lek. De avond erna kostte dit zelfde blikje bij een andere serveerster maar 100. Ik was dus opgelicht. Voor 78 cent. In een bus betaalde ik eens 400 lek, op de terugweg bleek dat dezelfde reis me 300 kostte.

Dit zijn de uitzonderingen en de enige twee voorvallen die ik me kan herinneren.  Ter vergelijking kan ik makkelijk het dubbele aantal keren herinneren dat mensen spontaan mijn buskaartje betaalden.  Gewoon, omdat ze zo blij waren dat ik hun land bezocht.

Albanië is veilig.  Absoluut. Het verkeer is dat echter niet altijd en hier zal je goed op moeten letten! En in sommige gebieden is het verstandig om goed voor je voeten te kijken, putdeksels leveren de bevolking namelijk veel geld op 😉

Veiligheid in Albanie

Ontbrekende putdeksels in Berat.

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Bedankt voor je informatieve blog! Van meerdere mensen hoor ik ervaringen over corrupte politie (bijvoorbeeld het aanhouden van toeristen en geld laten betalen om ‘verder te mogen’). In jouw stukje lees ik ook iets over corruptie. In hoeverre heb je kans om hier als toerist (vooral buiten de stad) hier mee in aanraking te komen?

  Groetjes!

  1. Hoi Jos,
   Bedankt voor je reactie! Ik heb het persoonlijk nooit meegemaakt dat ik ben aangehouden maar het merendeel van mijn reizen naar Albanië deed ik ook met het OV. Verder ben ik ook nooit toeristen tegengekomen die dit mee hebben gemaakt. Ik acht de kans dus zeer klein. Ik weet dat dit vroeger een veel groter probleem was, tegenwoordig worden corrupte agenten gewoon ontslagen. De corruptie die er nog speelt is vooral op overheidsniveau. Als toerist ben je echt een soort van heilig en hoef je hier niet bang voor te zijn. Ga je binnenkort naar Albanië? Groetjes Annelies

 2. Hallo Annelies!
  Wat leuk om eindelijk eens uitgebreide informatie over Albanië te lezen, echte ervaringen kun je verder nauwelijks vinden. Ik ga in mei reizen van Macedonië door Noord-Griekenland en Albanië. Via Kasmil naar Gjirokaster en daarna naar Tirana. We zijn uiteindelijk een kleine week in Albanië. Ik was vooral ongerust over de veiligheid/criminaliteit en corruptie, vooral omdat dit natuurlijk veel in het nieuws is i.v.m. toetreding tot de EU. Hopelijk gaan we er weinig van merken. We gaan wel zelf rondrijden met een huurauto, dus hopelijk geen auto-inbraak want dat schijnt nog al eens voor te komen. Heb je nog tips m.b.t. de hoeveelheid contant geld die je bij moet hebben? Kleine hoeveelheid en regelmatig pinnen als dat mogelijk is?
  Groetjes, Emma

  1. Hoi Emma,
   Wat leuk om te lezen dat je blij bent met mijn site!
   Uiteraard begrijp ik je zorgen wel een beetje, ik was de eerste keer ook wel een beetje onzeker hoor! Maar je zal zien dat het helemaal goed komt en dat je je voor niets zorgen hebt gemaakt. 🙂 In elk land heb je wel kleine criminaliteit maar in Albanie is de sociale controle zo groot dat je heel erg veilig bent. Auto inbraak zal best voorkomen maar ik heb het nooit gehoord of gezien. De plaatsen waar je heen gaat zijn ook gewoon plaatsen waar genoeg mensen op straat zijn dus ik denk dat ook je auto compleet veilig zal zijn. Over het pinnen, dat hangt er een beetje vanaf of je bijvoorbeeld je hotel met pinpas kan betalen. Als dat niet het geval is dan ben je vrij snel door je contanten heen. Ik pin meestal een euro of 150 in lek daar kan je een tijdje mee vooruit en als je dan in bijvoorbeeld winkels en restaurants met pin kan betalen zou ik dat aanraden, dan kan je langer met je contanten doen. Je hoeft niet bang te zijn dat je overvallen wordt dus meer pinnen kan ook maar het zou zonde zijn als je aan het eind van je reis nog met veel Lek zit. Wat een heerlijk vooruitzicht, een week in Albanie en Ksamil vond ik zo relaxed! En mei is natuurlijk ook nog eens een van de beste maanden om te reizen, zo net voor het hoogseizoen! Heel erg veel plezier gewenst en ik hoop dat je Albanie net als ik in je hart zal sluiten.

   Groetjes Annelies

 3. Hallo Annelies,

  Erg leuk om alles over Albanie te lezen. Samen met mijn vriend ga ik deze zomer 3 weken die kant op. Nu had ik een vraag over het noorden. Wij vliegen op Tirana, en hierna willen wij eerst naar de Albanese alpen gaan. Heb jij hier tips voor ons? Is het het makkelijkste om met de trein die kant op te gaan (naar Shkoder)? En hoe dan verder te reizen. En hoeveel dagen zouden we hier ongeveer voor nodig hebben? En raad je ons aan om overnachtingsplekken van te voren te regelen of kan dat ook makkelijk ter plekke? We reizen namelijk wel in het hoogseizoen, maar geen idee hoe druk het overal is…

  Ik ga nog even rondsnuffelen op je site!

  Ik hoor graag van je :).

  Groetjes Annelot

  1. Hoi Annelot,
   Een fantastisch vooruitzicht, 3 weken Albanie! Dan kan je echt heel erg veel zien, dat is tof. Het noorden is schitterend en ik vind Shkoder een hele fijne stad. Wil je gelijk door naar Shkoder of wil je de eerste nacht in Tirana slapen? Reizen jullie met de bus vanaf het vliegveld? De bussen naar Shkoder gaan vanaf het busstation dichtbij het busstation bij de rotonde met de adelaar.De bus vanaf het vliegveld komt hier langs, Als je direct door wil reizen zou ik tegen de buschauffeur zeggen dat je autobusstation shkoder eruit wil, dan stopt hij daar voor je, anders rijdt hij gelijk door naar het centrum van Tirana. Er rijden in Albanie een handjevol treinen, maar de bus is eigenlijk altijd het beste alternatief. De treinen zijn oud en heel traag. Ze rijden ook maar 1x per dag per bestemming. 😀 Vanuit Shkoder gaan in de vroege ochtend busjes naar Lake Koman, waar je de veerboot kan pakken, vanaf Fierze gaan dan weer bussen verder naar Valbona. Ik zou zeker 1 a 2 nachten in Shkoder aanraden, je kan het kasteel bekijken en langs het meer wandelen. Ook heeft het een knus centrum waar je lekker door de straatjes kan slenteren. Vergeet niet om ijsjes te eten! In Valbona kan je mooi wandelen, en je kan de hike naar Theth doen. Afhankelijk van wat je er wil doen zou ik het aantal nachten daar op aanpassen. Ik kan je van harte https://www.booking.com/hotel/al/margjeka-valbone.html?aid=1547718&no_rooms=1&group_adults=1 hotel margjeka aanraden! En die zou ik wel van te voren boeken want jullie reizen in het hoogseizoen! Heel veel plezier en laat je weten hoe het was?
   Groetjes Annelies

 4. Hi Annelies,
  Wij zitten nu in Macedonië en willen een dagje naar Albanië. Hier in ons hotel wordt het afgeraden om dat op eigen houtje te doen, het zou niet veilig zijn. Een gast vertelde dat ze gewoon met wapens op straat lopen, hij was er een week geweest en wilde nooit meer terug. Wat is jouw advies? Zeggen ze dit om meer georganiseerde excursies te verkopen of is het idd niet verstandig om zelf te gaan?
  Ik hoor het graag en vast bedankt voor je reactie!

  1. Hoi Lois,
   Wat een raar bericht joh. Ik neem aan dat jullie bij St naum de grens over willen en dan even in Pogradec en Korce willen kijken? Ik heb in al die 6 keer dat ik in Albanië ben geweest nog nooit mensen met wapens over straat zien lopen. Ook kan ik me er helemaal niets bij voorstellen dat anderen dat wel hebben gezien. 😀 Albanië is veilig. Het enige waar je een beetje op moet letten is op de wegen en je medeweggebruikers al is het aan die kant van het land best rustig dus valt dat ook nog wel mee. Als die gast die dat soort dingen zegt tourtjes verkoopt dan zal het waarschijnlijk daar wel mee te maken hebben ja. Al geloof ik dat mensen uit Macedonie over het algemeen niet zoveel op hebben met mensen uit Albanie en vice versa.
   Ik ken wel wat mensen die vanuit Macedonie dagtrips naar Albanie hebben gemaakt en ik heb nog nooit gehoord over enige problemen dus ik zou het gewoon lekker doen! Laat je hier na afloop even weten of je je veilig hebt gevoeld? (Ik weet bijna zeker dat het antwoord ja zal zijn) Veel plezier!

Geef een reactie

Your email address will not be published.