Terug naar Algemeen

Veiligheid in Albanie

Ik moet toegeven dat ik soms met mensen over mijn liefde voor Albanië praat.  Of beter gezegd regelmatig. Of nog beter gezegd heel vaak. In deze gesprekken valt me op hoe onbekend Albanië eigenlijk nog is. En onbekend maakt onbemind. Vaak krijg ik de vraag hoe het zit met de veiligheid in Albanië. Is reizen wel veilig? Zeker als vrouw alleen, dat is toch gevaarlijk?  Het land heeft toch een negatief imago waar het maar moeilijk vanaf komt.  Wat jammer en onterecht!

Reizen in Albanië is absoluut veilig.  Als (veelal)  alleen reizende vrouw  begrijp ik de vragen over veiligheid heel goed. Het is belangrijk om je voor een vakantie  goed te laten informeren.  Maar maak je geen zorgen, in Albanië zal je, je heel veilig voelen!

Natuurlijk is er criminaliteit, dat is in elk land het geval. ook is er sprake van corruptie. Hier zal je als toerist gelukkig niets van merken. De bevolking is vriendelijk en zeer behulpzaam. Ze zijn blij met het langzaam toenemende toerisme en dankbaar dat jij hun land wil bezoeken. En ze zijn heel trots op hun land en willen dit graag met je delen. De gastvrijheid is ongekend.

Uiteraard moet je wel je gezonde verstand blijven gebruiken zoals overal ter wereld. Je bent te gast in een van de armste landen van Europa. In de ogen van de Albanees ben je schatrijk. En daar zal een enkeling best een graantje van mee willen pikken.

Zo heb ik in een hotel eens gehad dat ik een blikje frisdrank bestelde voor 200 lek. De avond erna kostte dit zelfde blikje bij een andere serveerster maar 100. Ik was dus opgelicht. Voor 78 cent. In een bus betaalde ik eens 400 lek, op de terugweg bleek dat dezelfde reis me 300 kostte.

Dit zijn de uitzonderingen en de enige twee voorvallen die ik me kan herinneren.  Ter vergelijking kan ik makkelijk het dubbele aantal keren herinneren dat mensen spontaan mijn buskaartje betaalden.  Gewoon, omdat ze zo blij waren dat ik hun land bezocht.

Albanië is veilig.  Absoluut. Het verkeer is dat echter niet altijd en hier zal je goed op moeten letten! En in sommige gebieden is het verstandig om goed voor je voeten te kijken, putdeksels leveren de bevolking namelijk veel geld op 😉

Veiligheid in Albanie

Ontbrekende putdeksels in Berat.

36 reacties

Naar het reactie formulier

  • Jos op 4 januari 2019 om 11:22
  • Reageer

  Bedankt voor je informatieve blog! Van meerdere mensen hoor ik ervaringen over corrupte politie (bijvoorbeeld het aanhouden van toeristen en geld laten betalen om ‘verder te mogen’). In jouw stukje lees ik ook iets over corruptie. In hoeverre heb je kans om hier als toerist (vooral buiten de stad) hier mee in aanraking te komen?

  Groetjes!

  1. Hoi Jos,
   Bedankt voor je reactie! Ik heb het persoonlijk nooit meegemaakt dat ik ben aangehouden maar het merendeel van mijn reizen naar Albanië deed ik ook met het OV. Verder ben ik ook nooit toeristen tegengekomen die dit mee hebben gemaakt. Ik acht de kans dus zeer klein. Ik weet dat dit vroeger een veel groter probleem was, tegenwoordig worden corrupte agenten gewoon ontslagen. De corruptie die er nog speelt is vooral op overheidsniveau. Als toerist ben je echt een soort van heilig en hoef je hier niet bang voor te zijn. Ga je binnenkort naar Albanië? Groetjes Annelies

  • Emma Louise Clemens op 28 januari 2019 om 09:41
  • Reageer

  Hallo Annelies!
  Wat leuk om eindelijk eens uitgebreide informatie over Albanië te lezen, echte ervaringen kun je verder nauwelijks vinden. Ik ga in mei reizen van Macedonië door Noord-Griekenland en Albanië. Via Kasmil naar Gjirokaster en daarna naar Tirana. We zijn uiteindelijk een kleine week in Albanië. Ik was vooral ongerust over de veiligheid/criminaliteit en corruptie, vooral omdat dit natuurlijk veel in het nieuws is i.v.m. toetreding tot de EU. Hopelijk gaan we er weinig van merken. We gaan wel zelf rondrijden met een huurauto, dus hopelijk geen auto-inbraak want dat schijnt nog al eens voor te komen. Heb je nog tips m.b.t. de hoeveelheid contant geld die je bij moet hebben? Kleine hoeveelheid en regelmatig pinnen als dat mogelijk is?
  Groetjes, Emma

  1. Hoi Emma,
   Wat leuk om te lezen dat je blij bent met mijn site!
   Uiteraard begrijp ik je zorgen wel een beetje, ik was de eerste keer ook wel een beetje onzeker hoor! Maar je zal zien dat het helemaal goed komt en dat je je voor niets zorgen hebt gemaakt. 🙂 In elk land heb je wel kleine criminaliteit maar in Albanie is de sociale controle zo groot dat je heel erg veilig bent. Auto inbraak zal best voorkomen maar ik heb het nooit gehoord of gezien. De plaatsen waar je heen gaat zijn ook gewoon plaatsen waar genoeg mensen op straat zijn dus ik denk dat ook je auto compleet veilig zal zijn. Over het pinnen, dat hangt er een beetje vanaf of je bijvoorbeeld je hotel met pinpas kan betalen. Als dat niet het geval is dan ben je vrij snel door je contanten heen. Ik pin meestal een euro of 150 in lek daar kan je een tijdje mee vooruit en als je dan in bijvoorbeeld winkels en restaurants met pin kan betalen zou ik dat aanraden, dan kan je langer met je contanten doen. Je hoeft niet bang te zijn dat je overvallen wordt dus meer pinnen kan ook maar het zou zonde zijn als je aan het eind van je reis nog met veel Lek zit. Wat een heerlijk vooruitzicht, een week in Albanie en Ksamil vond ik zo relaxed! En mei is natuurlijk ook nog eens een van de beste maanden om te reizen, zo net voor het hoogseizoen! Heel erg veel plezier gewenst en ik hoop dat je Albanie net als ik in je hart zal sluiten.

   Groetjes Annelies

  • Annelot op 5 mei 2019 om 11:03
  • Reageer

  Hallo Annelies,

  Erg leuk om alles over Albanie te lezen. Samen met mijn vriend ga ik deze zomer 3 weken die kant op. Nu had ik een vraag over het noorden. Wij vliegen op Tirana, en hierna willen wij eerst naar de Albanese alpen gaan. Heb jij hier tips voor ons? Is het het makkelijkste om met de trein die kant op te gaan (naar Shkoder)? En hoe dan verder te reizen. En hoeveel dagen zouden we hier ongeveer voor nodig hebben? En raad je ons aan om overnachtingsplekken van te voren te regelen of kan dat ook makkelijk ter plekke? We reizen namelijk wel in het hoogseizoen, maar geen idee hoe druk het overal is…

  Ik ga nog even rondsnuffelen op je site!

  Ik hoor graag van je :).

  Groetjes Annelot

  1. Hoi Annelot,
   Een fantastisch vooruitzicht, 3 weken Albanie! Dan kan je echt heel erg veel zien, dat is tof. Het noorden is schitterend en ik vind Shkoder een hele fijne stad. Wil je gelijk door naar Shkoder of wil je de eerste nacht in Tirana slapen? Reizen jullie met de bus vanaf het vliegveld? De bussen naar Shkoder gaan vanaf het busstation dichtbij het busstation bij de rotonde met de adelaar.De bus vanaf het vliegveld komt hier langs, Als je direct door wil reizen zou ik tegen de buschauffeur zeggen dat je autobusstation shkoder eruit wil, dan stopt hij daar voor je, anders rijdt hij gelijk door naar het centrum van Tirana. Er rijden in Albanie een handjevol treinen, maar de bus is eigenlijk altijd het beste alternatief. De treinen zijn oud en heel traag. Ze rijden ook maar 1x per dag per bestemming. 😀 Vanuit Shkoder gaan in de vroege ochtend busjes naar Lake Koman, waar je de veerboot kan pakken, vanaf Fierze gaan dan weer bussen verder naar Valbona. Ik zou zeker 1 a 2 nachten in Shkoder aanraden, je kan het kasteel bekijken en langs het meer wandelen. Ook heeft het een knus centrum waar je lekker door de straatjes kan slenteren. Vergeet niet om ijsjes te eten! In Valbona kan je mooi wandelen, en je kan de hike naar Theth doen. Afhankelijk van wat je er wil doen zou ik het aantal nachten daar op aanpassen. Ik kan je van harte https://www.booking.com/hotel/al/margjeka-valbone.html?aid=1547718&no_rooms=1&group_adults=1 hotel margjeka aanraden! En die zou ik wel van te voren boeken want jullie reizen in het hoogseizoen! Heel veel plezier en laat je weten hoe het was?
   Groetjes Annelies

  • Lois op 3 september 2019 om 21:16
  • Reageer

  Hi Annelies,
  Wij zitten nu in Macedonië en willen een dagje naar Albanië. Hier in ons hotel wordt het afgeraden om dat op eigen houtje te doen, het zou niet veilig zijn. Een gast vertelde dat ze gewoon met wapens op straat lopen, hij was er een week geweest en wilde nooit meer terug. Wat is jouw advies? Zeggen ze dit om meer georganiseerde excursies te verkopen of is het idd niet verstandig om zelf te gaan?
  Ik hoor het graag en vast bedankt voor je reactie!

  1. Hoi Lois,
   Wat een raar bericht joh. Ik neem aan dat jullie bij St naum de grens over willen en dan even in Pogradec en Korce willen kijken? Ik heb in al die 6 keer dat ik in Albanië ben geweest nog nooit mensen met wapens over straat zien lopen. Ook kan ik me er helemaal niets bij voorstellen dat anderen dat wel hebben gezien. 😀 Albanië is veilig. Het enige waar je een beetje op moet letten is op de wegen en je medeweggebruikers al is het aan die kant van het land best rustig dus valt dat ook nog wel mee. Als die gast die dat soort dingen zegt tourtjes verkoopt dan zal het waarschijnlijk daar wel mee te maken hebben ja. Al geloof ik dat mensen uit Macedonie over het algemeen niet zoveel op hebben met mensen uit Albanie en vice versa.
   Ik ken wel wat mensen die vanuit Macedonie dagtrips naar Albanie hebben gemaakt en ik heb nog nooit gehoord over enige problemen dus ik zou het gewoon lekker doen! Laat je hier na afloop even weten of je je veilig hebt gevoeld? (Ik weet bijna zeker dat het antwoord ja zal zijn) Veel plezier!

  • J.A.M. Schaerlaeckens op 10 april 2021 om 22:26
  • Reageer

  Hoi Annelies, wij zijn (oudere) vogelliefhebbers en willen in september met eigen vervoer naar Albanie. We willen de kustreservaten doen en een weekje Valbonie valley. Heb je nog suggesties voor de route naar Albanië. Is het te doen in een dag of drie? Weet je toevallig B&B’s die in vogelrijke gebieden liggen? We willen graag een week of drie/vier in Albanië rondtouren (via booking.com). Is de weg naar Valbonie Valley N.P. met de auto te doen? Hij kronkelt nogal zagen we op de kaart. Hartelijk dank alvast voor je suggesties en tips, Johan en Loes Schaerlaeckens

  1. Hoi! Heel erg sorry voor de late reactie, soms komen reacties in de spambox en dan zie ik ze pas als ik deze leeg maak. Wat een mooi vooruitzicht! Helaas heb ik niet echt de antwoorden die je zoekt ben ik bang, ik heb weinig verstand van vogels Een weekje in Valbona is misschien wat aan de lange kant, hoewel je er mooie wandelingen kan maken en ongetwijfeld mooie vogels kan zien. Ik heb zelf geen rijbewijs dus ik weet niet veel van hoe lang het rijden is, maar het lijkt me dat het moet lukken in een dag of 3, je kan vanaf Eindhoven ook goedkoop vliegen naar Tirana en daar een auto huren eventueel. De weg naar Valbona is goed te doen, het is een vrij nieuwe weg, ondanks de bochten. Een aanrader is een deel van de route met de veerboot te doen, dat is een prachtige tocht. Hopelijk hebben jullie nog wat aan deze antwoorden en ik wens jullie een hele fijne reis, maar dat gaat ongetwijfeld goedkomen!

  • Anoniem op 21 september 2021 om 16:10
  • Reageer

  Eind maart zou ik met mijn school op laatstejaarsreis gaan met bestemming Albanië. Is dit een goed idee?
  Groeten.

  1. Hoi, Albanie is altijd een goed idee, wat had je precies in gedachten?

  • Marc op 9 januari 2022 om 20:04
  • Reageer

  Hallo Annelies,
  Na gisteren een programma gezien te hebben wat zich in Albanië afspeelde, zag ik de prachtige, haast ongerepte kustlijn. Ik dacht: als zij daar zijn, waarom kan ik daar niet zijn?
  Ik ben wat gaan lezen op internet en kwam bijna alleen maar positieve verhalen tegen, waaronder ook jou mooie verhaal. Ik herkende situaties wat ik ook ooit (30 en 20 jaar geleden) eens ervaren heb in landen Cuba en Mongolie.. Arm, maar rijk in menselijkheid, trots op hun land , super gastvrij en vrijgevig. (Nog “onbedorven” dus..) Dat lees ik ook hier en zou nu graag het land willen leren kennen. Backpacken gaat nu even niet lukken, we willen gaan met onze dochter van 10 em als de corona maatregelen het toelaten, eind april een weekje naar de kust in een hotelletje, genieten van de zee en omgeving. Is de kustlijn bij Durrës een leuk idee? Is het dan verstandig een auto te huren voor meer vrijheid of is het handiger een transfer te regelen naar de kust ivm veiligheid in het verkeer?
  Gr,
  Marc

  1. Hoi Marc,
   De kustlijn van Durres is een prima idee als uitvalbassis! Het spijt me dat ik zo laat reageer, je bericht was tussen de spam beland. Zelf doe ik bij gebrek aan rijbewijs alles met het OV en dat is prima maar kost veel tijd. (Wel ontmoet ik juist vaak in het OV heel veel leuke mensen). Maar als je een auto kan huren zou ik dat zeker doen! Durres is niet het mooiste van de kustlijn maar wel heel centraal. Hoe zuidelijker hoe mooier de stranden, maar ook hoe beperkter je bent in wat nog leuk is om te doen als een dagtripje.
   Ik ben nu zelf even een weekendje in Tirana maar ben heel benieuwd of jullie nog gaan? En laat je weten hoe het jullie bevallen is?
   Groetjes Annelies

  • Maria op 2 februari 2022 om 18:54
  • Reageer

  Hoi Annelies, ik denk eraan om met een groepsreis naar Albanië te gaan komend voorjaar (apr/mei). Ik eet strikt glutenvrij. Enig idee of ze dat dieet daar kennen? En verder, heb jij ook ervaring met Albanië ten tijde van de corona-crisis? Ik las dat maar 35% van de bevolking volledig gevaccineerd is. Enig idee wat het corona-beleid daar is en wat ik moet verwachten aan maatregelen tegen die tijd? Bedankt alvast voor je reactie!

  1. Hoi Marja,
   Sorry voor de late reactie! Misschien ben je inmiddels alweer terug van een fijne reis. Volgens mij zijn er wel teksten te vinden in het Albanees die uitleggen wat een glutenallergie is. Maar of iedereen dat begrijpt weet ik niet. In ieder geval zijn Albanezen heel vriendelijk en echt wel bereid je te helpen. Uiteraard ben ik er ook wel geweest tijdens de corona crisis en hier waren de mensen er een stuk makkelijker mee. Typisch Albanees dus. Toevallig ben ik op dit moment in Tirana en merk er weer weinig van. Ohja tijdens het vliegen was een mondkapje verplicht en dat is alles. Laat je me weten of je nog gaat en als je al geweest bent hoe je het hebt ervaren? Ook interessant voor mensen met een soortgelijke allergie!
   Groetjes Annelies

   • Cynthia nillesen op 8 februari 2023 om 17:21
   • Reageer

   Hoi Maria, voor jou al weer een tijd geleden maar ik ben benieuwd of je nog in albanie bent geweest. Ik heb coeliakie en mag alleen maar glutenvrij eten. Van de zomer gaan we met ons gezin naar berat in albanie. Hoe was het daar met glutenvrij eten? Zowel I de winkel als restaurants?
   Graag hoor ik van je.

   Groetjes cynthia

  • Thijs op 10 maart 2022 om 09:05
  • Reageer

  Hoi Annelies,

  Over twee weken gaan ik en mijn vriendin tien dagen naar Albanië en omstreken. We zijn van plan een roadtrip te doen met een campervan of 4×4 met tent. Is wildkamperen met tent veilig te doen in Albanië? We vragen ons verder ook af wat de voorkeur zou moeten hebben, iedere dag een aantal uren (tussen 2 en 4 ongeveer) rijden van bestemming naar bestemming (Tirana – Berat – Gjirokastër – Syri i Kaltër – Sarandë – nationaal park Butrint -Permet – Leskovik – nationaal park Prespa – Ohrid – Mavrovo – Valbonë – nationaal park Prokletije – Shköder -Tirana)? Of is het verstandiger om een aantal plaatsen uit te kiezen om daar meer tijd te hebben? Mooie van de roadtrip is dat we heel veel plekken kunnen zien, maar we zijn bang dat we nergens echt een flinke wandeling kunnen maken of tijd hebben om er langer te zijn. Wat zou jij aanraden?

  1. Hoi,
   Ik hoop dat deze reactie nog op tijd komt maar ik zou zeker!! roadtrippen.Gjirokaster, Blue eye, Sarande kan in 1 dag, Maar Sarande is wel wat saai. Ik zou wel zorgen dat je een nacht in Berat hebt. Veel plezier maar dat komt sowieso wel goed in Albanie. 😀

  • Marc op 10 mei 2022 om 19:18
  • Reageer

  Hoi Annelies,
  Door omstandigheden hebben we ipv 9, maar 6 dagen kunnen gaan, maar we hebben een aardige indruk van Albanië gekregen, wat een land. We hebben een heerlijke week gehad!
  Na de auto opgehaald te hebben op de luchthaven bij Tirana, zijn we begin van de middag direct naar het zuiden gereden, op weg naar Sarande via Gjirokastër. Daar spraken we een vrouw van een winkeltje die met trots haar verhalen vertelde over de opnames van Wie is de mol, afgelopen September. Ook heeft ze Katja Schuurman daar eens ontmoet voor een reisopname. Zo spontaan kunnen sommige Albanen zijn, erg leuk. Over het algemeen leg je daar makkelijk contact. Na het eten werd het donker en moesten we nog een klein stukje door de bergen naar Sarande. Dat kleine stukje was slingerend zonder enige verlichting op de bergweg met af en toe wat inhaalmanoevres van haastige Albanen. Dat was even een best wel spannend avontuur..
  Sarande was heerlijk, leuke dingen gezien en meegemaakt, en wat is dat water in de zee schoon zeg, niet normaal!
  Één stommiteit begaan in het hotel dat we onze tas met paspoorten bij de tafel hadden staan voor wel een uur. Gelukkig lag die inmiddels bij de receptie, daar hadden de Albanese medewerkers voor gezorgd. Je kan de Albanezen aan het lachen maken met bijvoorbeeld complimenten. Ze zijn inderdaad heel trots op Albanië.
  Dan weer door, via Porto Palermo en Florë naar Durrës om daar nog wat te relaxen.
  Het eerste uur op de weg dacht ik even oei.. maar naar een tijdje was ik het verkeer gewend en merk je zelfs dat de meeste Albanen echt wel uitkijken en elkaar in de gaten houden in het verkeer en ook met je rekening houden als voetganger. Maar er zitten af en toe wel een gek tussen. Mijn vrouw vond de nagelstudios zo leuk, je kon zo leuk met die dames kletsen,erg gezellig en zo gewoon zijn ze.
  Al met al een topvakantie en we komen zeker nog eens terug, dan via Corfu naar het zuiden waar we nog lang niet alles hebben gezien.

  1. Hoi Marc
   Wat ontzettend leuk dat je nog een reactie geeft over hoe je het hebt gehad en ervaren! Dat doen niet zoveel mensen en ik hoop dat je achteraf gezien ook wat aan mijn website hebt gehad. Albanezen zijn trots en wat mij betreft is dat geheel terecht! En dat het op de wegen en zeker de bergweg van Gjirokaster naar Sarande spannend was geloof ik gelijk! Maar het komt ook 9 van de 10 keer wel goed. Ik ben nu in Tirana, ik was iets vergeten in een restaurant afgelopen keer. Iemand die ik daar ken heeft zijn uiterste best gedaan het bij mij terug te krijgen maar ik was inmiddels alweer in Nederland. En ik zag een goedkope ticket voor dit weekend en een goed excuus om het te gaan halen en een pak stroopwafels te brengen. Maar dat is wel typisch Albanees ja, dat ze je willen helpen.
   Zeker een reden om nog eens terug te komen, het zuiden. En dan hebben we het nog niet eens over het prachtige noorden gehad! 😉
   Bedankt voor je reactie
   Groetjes Annelies

  • Anoniem op 1 juni 2022 om 13:20
  • Reageer

  Hallo,

  Mijn twee dochters (18 en 20 jaar oud, blond) willen in september naar Albanië reizen. Moet ik me (meer) zorgen maken dan ze naar een ander land zouden reizen?

  1. Hoi,
   Nee je hoeft je niet meer zorgen te maken dan dat ze naar een ander land gaan. Ze zullen heus wel mannelijke aandacht krijgen hoor, maar ze zullen niet lastig gevallen worden. Groetjes Annelies

   • Jolanda op 3 juni 2024 om 20:14
   • Reageer

   Hallo Annelies,
   Ik lees soms dat je vanaf Corfu naar Albanië kan?
   Welke plaats kom je dan uit?
   Hoelang duurt dit kwam reistijd?
   Hoop dat je dit bericht ontvangt
   Gr Jolanda

   1. Hoi Jolanda,

    Ja klopt, er gaat een boot tussen Corfu en Sarrande. Die doet er geloof ik 1 a 2 uurtjes over.
    Verder weet ik het niet precies want ik heb dat zelf nog nooit gedaan.

    Groetjes Annelies

  • Paulien op 18 juli 2022 om 19:46
  • Reageer

  Hoi Annelies,
  Binnenkort ga ik met een groepsreis door Albanië reizen. Daarna ben ik nog 5 dagen alleen daar zodat ik zelf nog iets kan bekijken, bijvoorbeeld de kuststreek of juist het noorden.
  Als het de kuststreek wordt, welke plaats zou jij dan kiezen? Idem voor het noorden. Heb je ook andere suggesties?
  Dankjewel alvast.
  Groetjes, Paulien

  1. Hoi Paulien,
   Wat fijn dat je naar Albanie gaat!
   Je vraag vind ik een beetje lastig omdat ik niet zo goed weet wat je tijdens je groepsreis al hebt gezien en waar je reis eindigt. De mooiste kust vind je in het zuiden eigenlijk alles ten zuiden van Vlore, maar is wel best een eindje reizen vanaf Tirana. Zeker met het OV kost dit veel tijd. Durres vind ik altijd wel een lekkere uitvalbasis voor een paar dagen strand als ik in de buurt van Tirana wil blijven. (Zeg maar tussen Durres en Golem op die strook waar je veel hotels hebt) Voor het noorden vind ik Shkoder altijd fijn voor een paar daagjes, zeker in de zomer kan je daar dan lekker in het meer zwemmen. Of vanaf daar een paar dagen de Albanese Alphen in. Maar nogmaals hoor ik graag van je wat je tijdens de groepsreis al gezien hebt, dat geeft wat makkelijker goed advies!
   Groetjes Annelies

  • May op 3 oktober 2022 om 12:57
  • Reageer

  Hoi Annelies,

  Mijn vriend en ik willen volgend jaar voor 7 nachten naar Albanië gaan, waarschijnlijk in een hotel in Vlorë. Wanneer wij op vakantie gaan zijn ik en mijn vriend allebei 19. Mijn moeder is bang dat ik verkeerde aandacht krijg, of zelfs erger, door mannen omdat ik een blanke vrouw ben met lange blonde haren. Om deze reden vind ze het ook niet fijn dat ik een bikini zal dragen, maar dat is natuurlijk wel de bedoeling! Daarom had ik dus de vraag of het veilig is voor mij en natuurlijk ook voor mijn vriend.

  Verder had ik de vraag of je enig idee hebt hoe wij van de vluchthaven in Tirana naar Vlorë kunnen reizen. Ik zag dat dit met de taxi kan maar ook zal er een bus 5 keer per dag die route moeten rijden (zag ik op een website voorbij komen). Ik kan alleen geen tickets vinden. Heb jij enig idee hoe wij dit kunnen doen/waar wij dit kunnen vinden? zo niet dan niet! ik dacht ik kan het altijd even vragen aan iemand die al eens in Albanië is geweest 🙂

  Groetjes May

  1. Hoi May,
   Wat een goed idee van jou en je vriend om naar Albanie te gaan!
   Wat zal ik zeggen over de angst van je moeder? Uiteraard is deze angst compleet onterecht maar daar zijn het moeders voor he? 😀 Je zal aandacht krijgen, je bent een jonge meid in bikini. Dat je blank bent heeft daar verder niets mee te maken, Albanezen zijn zelf ook gewoon blank, misschien iets getint door het zonnige klimaat en genoeg blonde (al dan niet geverfd) meisjes daar. Maar je zal niet meer aandacht krijgen dan in andere Europese landen. En het fijne verschil met andere landen is dat mensen je echt niet zullen lastigvallen. De sociale controle is veel groter in Albanie dan bijvoorbeeld in Nederland en mensen gedragen zich daar gewoon veel netter. Je moeder hoeft zich geen zorgen te maken en ik ben echt al heeeeel vaak in Albanie geweest en meestal in mijn eentje. Jullie zullen je absoluut veilig voelen.

   Er gaat geloof ik een rechtstreekse bus vanaf het vliegveld naar Vlore, misschien zelfs wel een paar per dag. Ik heb deze nooit genomen dus ik weet eigenlijk niet hoe frequent deze gaan. Dit zal vast en zeker op de website van Rinas vermeld staan. Afhankelijk van hoe laat je landt en hoe laat die bus gaat is het misschien handig om deze te nemen. Anders zou ik gewoon de Rinas express naar Tirana nemen en tegen de chauffeur zeggen dat je naar het busstation wil. Hij zorgt dan dat jullie daar kunnen uitstappen. En daar vandaan gaan ook bussen naar Vlore.

   Vooraf kaartjes reserveren is niet mogelijk voor de gewone bussen, deze koop je in de bus (als de bus al rijdt komt er vanzelf iemand langs bij wie je een kaartje kan kopen).

   Hopelijk stelt dit je moeder een beetje gerust. Ik wens je in ieder geval alvast heel veel plezier. Laat je nog eens weten hoe het was?

   Groetjes Annelies

  • Hannah op 7 maart 2023 om 16:33
  • Reageer

  Hoi Annelies,

  Fijn dit blogje. Ik denk erover om in mei alleen naar Albanië te reizen. Ik wil vanuit de hoofdstad een aantal hoogtepunten bezoeken en dan de laatste dagen richting de kust te reizen. Ik lees dat met het OV reizen goed te doen is, maar vraag me ook af of je ook makkelijk met de taxi kunt reizen. Is dat veilig en qua kosten te doen?

  1. Hoi Hannah,
   Wat leuk dat je naar Albanie wil! Zelf doe ik eigenlijk het meeste met de bus altijd maar heel soms neem ik ook wel eens een taxi, voornamelijk binnen de grotere steden. Dit is nooit duur maar met de bus is natuurlijk veel goedkoper. Lange afstanden heb ik wel eens met gedeelde taxi’s gedaan maar heeft eigenlijk niet mijn voorkeur. De afstanden tussen grotere plaatsen en steden is best groot, ongetwijfeld kan je taxi’s vinden die dit willen rijden en uiteraard is dat veilig! Maar wat dat precies kost, bijvoorbeeld 2 uur met de taxi durf ik je niet te zeggen. Het zal zeker niet zo duur zijn als Nederlandse taxi’s maar het zal ook niet echt goedkoop zijn kan ik me zo voorstellen. In ieder geval heel veel plezier!

  • Harrie op 27 maart 2023 om 16:09
  • Reageer

  Hoi Annelies,

  Mijn vrouw en ik willen in mei/juni met onze auto + caravan een rondreis maken door Kroatië, Montenegro en Albanië. We vinden echter weinig campinginformatie over Albanië. Weet jij hoe het is gesteld met kamperen in Albanië?

  1. Hoi Harrie,

   Lekker vooruitzicht! Kamperen is in Albanie steeds meer in opkomst. Er zijn zeker aan de kust best aardig wat campings. Dit zijn echter geen luxe campings zoals in Frankrijk enzo. Maar dat zal in Montenegro waarschijnlijk niet heel anders zijn! Mocht je ergens terecht komen waar geen camping is denk ik dat er ook genoeg locals zijn waar je je caravan een nachtje mag parkeren in overleg.
   Groetjes Annelies

 1. Hoii,

  Mijn vriend (21) en ik (22) gaan binnenkort naar Albanië. Vanuit de hoofdstad Tirana hebben wij een auto gehuurd, richting Qeparo. Maar is dit wel een goed idee? Ook kreeg mijn vriend een verhaal te horen van zijn collega die 15 jaar terug in Albanië is geweest. Hij moest met alle inzittenden de bus uit. Er werden geweren op hun hoofd gezet en moesten al hun geld inleveren. Hier schrok ik best van. Natuurlijk is het wel tijdje terug en kan hij net pech hebben gehad. Maar het klonk zeker niet als motiverende informatie..

  1. Hoi Eva,

   Jeetje wat een verhaal, ik kan me voorstellen dat je daarvan schrikt. Gelukkig kan ik je absoluut geruststellen. Ik zal het verhaal van die collega niet in twijfel trekken maar ik ken zulke verhalen niet. Wel kan ik je verzekeren dat zulke dingen echt niet meer gebeuren hoor. 😀 Je zal je heel veilig voelen in Albanie, geen zorgen!
   En ja hoor je kan prima met de auto die kant op, het enige is dat het best een lange rit is maar voor de rest heel goed te doen. Heel veel plezier!
   Groetjes Annelies

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.