Terug naar Algemeen

Veiligheid in Albanie

Ik moet toegeven dat ik soms met mensen over mijn liefde voor Albanië praat.  Of beter gezegd regelmatig. Of nog beter gezegd heel vaak. In deze gesprekken valt me op hoe onbekend Albanië eigenlijk nog is. En onbekend maakt onbemind. Vaak krijg ik de vraag hoe het zit met de veiligheid in Albanië. Is reizen wel veilig? Zeker als vrouw alleen, dat is toch gevaarlijk?  Het land heeft toch een negatief imago waar het maar moeilijk vanaf komt.  Wat jammer en onterecht!

Reizen in Albanië is absoluut veilig.  Als (veelal)  alleen reizende vrouw  begrijp ik de vragen over veiligheid heel goed. Het is belangrijk om je voor een vakantie  goed te laten informeren.  Maar maak je geen zorgen, in Albanië zal je, je heel veilig voelen!

Natuurlijk is er criminaliteit, dat is in elk land het geval. ook is er sprake van corruptie. Hier zal je als toerist gelukkig niets van merken. De bevolking is vriendelijk en zeer behulpzaam. Ze zijn blij met het langzaam toenemende toerisme en dankbaar dat jij hun land wil bezoeken. En ze zijn heel trots op hun land en willen dit graag met je delen. De gastvrijheid is ongekend.

Uiteraard moet je wel je gezonde verstand blijven gebruiken zoals overal ter wereld. Je bent te gast in een van de armste landen van Europa. In de ogen van de Albanees ben je schatrijk. En daar zal een enkeling best een graantje van mee willen pikken.

Zo heb ik in een hotel eens gehad dat ik een blikje frisdrank bestelde voor 200 lek. De avond erna kostte dit zelfde blikje bij een andere serveerster maar 100. Ik was dus opgelicht. Voor 78 cent. In een bus betaalde ik eens 400 lek, op de terugweg bleek dat dezelfde reis me 300 kostte.

Dit zijn de uitzonderingen en de enige twee voorvallen die ik me kan herinneren.  Ter vergelijking kan ik makkelijk het dubbele aantal keren herinneren dat mensen spontaan mijn buskaartje betaalden.  Gewoon, omdat ze zo blij waren dat ik hun land bezocht.

Albanië is veilig.  Absoluut. Het verkeer is dat echter niet altijd en hier zal je goed op moeten letten! En in sommige gebieden is het verstandig om goed voor je voeten te kijken, putdeksels leveren de bevolking namelijk veel geld op 😉

Veiligheid in Albanie

Ontbrekende putdeksels in Berat.

Geef een reactie

Your email address will not be published.