Terug naar Tirana

Dajti expres

De Dajti  is een berg aan de rand van Tirana. Deze berg is 1600 meter hoog. Met de auto kan je via een bergweg tot 1000 meter hoogte komen. . Maar er is nog een andere manier, een veel leukere manier! Namelijk met de Dajti Expres, een enorm lange kabelbaan met geweldige uitzichten. Wanneer je in Tirana bent is dit zeker een aanrader om te doen!

Dajti express is de eerste, en de enige kabelbaan in Albanie en is gemaakt door de toonaangevende Oostenrijkse kabelbanenbouwer Doppelmayr  Het is tevens de langste kabelbaan van de Balkan. Het leuke aan deze kabelbaan is dat je vanaf het opstappunt geen idee hebt van hoe hoog hij eigenlijk gaat.  In ongeveer 15 minuten klim je ongemerkt tot adembenemende hoogte. Het uitzicht vanaf het eindpunt is prachtig, bij helder weer kan je tot aan Durrës kijken en zie je de zee in de verte liggen. Mijn goede vriend Roeland maakte een leuke timelaps toen we naar beneden gingen. zo krijg je een klein beetje een indruk van de hoogte.

Naast het genieten van het uitzicht is er nog veel meer te doen op deze berg. Je kan er lekker wandelen en veel inwoners van Tirana komen hier in de weekenden om lekker te relaxen en te picknicken. Maar niet getreurd als je geen zin hebt om met eten en drinken te sjouwen, er zijn ook twee restaurants. Sterker nog, er is zelfs een hotel, voor als je de nacht door wil brengen op grote hoogte. Maar als je er liever alleen even wat wil eten of drinken kan dit in het ronddraaiende restaurant op de 6e verdieping.

Wil je graag wat actie? Dat kan ook! Je kan er mountainbiken,  paardrijden en hiken en sinds juli 2017 is er een heus adventure park.  Voor de echte waaghalzen is er de mogelijkheid om te paragliden. samen met een instructeur kan je een tandemvlucht maken. Dit uitstapje is perfect te combineren met een bezoek aan Bunk Art 1!

Op dinsdag is de kabelbaan gesloten, alle andere dagen van de week kan je hier terecht van 9 uur in de ochtend, tot 19 uur in de avond. In het hoogseizoen (begin mei-eind oktober) kan je zelfs tot 21 uur naar boven en beneden. De kosten voor een retourtje bedragen omgerekend ongeveer 6 euro.

Hoe kom ik bij Dajti expres?

-Met de auto rijdt je makkelijk naar het beginpunt van de kabelbaan. Echter de parkeerplaatsen zijn beperkt, en de kans is aanwezig dat de parkeerplaats vol is. Daarom is het aan te raden een andere optie te overwegen.
-Met de bus. Vanaf hier kan je de blauwe bus nemen naar Porlecan. deze gaat zeer frequent. De rit duurt afhankelijk van het verkeer ongeveer 15 minuten en kost 40 lek.  Vanaf de laatste halte loop je in 5 minuten naar het beginpunt.
-Met de taxi zal het vanaf het centrum tussen de 700-1000 lek kosten. Als je dit taxibedrijf gebruikt is er een vast tarief van 580 lek

De kabelbaan van Dajti

Dajti expres een van de leukste activiteiten in Tirana.

.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.