Terug naar Bestemmingen

Ksamil

Ksamil ligt in het uiterste zuiden van Albanië en is een van de bekendste badplaatsen van het land.  Dat is natuurlijk niet voor niets. Tussen Sarande en Butrint vind je dit lieflijke badplaatsje. Wat nog een groot pluspunt is, is dat Ksamil een zandstrand heeft.

 

Ksamil heeft alles wat je verwacht van een strandbestemming. Heerlijke stranden, azuurblauwe zee, lekker sfeertje…helemaal relaxed. En ik moet eerlijk bekennen dat het lastig is om dan weer door te reizen, ik had er makkelijk nog een paar dagen kunnen chillen. Groot is Ksamil niet, het is een wat langgerekt typisch Albanees dorpje. Dit draagt uiteraard bij aan de fijne sfeer.

Het strand van Ksamil is heel fijn, de zee is glashelder en het uitzicht verrukkelijk. Vlak voor de kust liggen namelijk wat kleine eilandjes en in de verte kan je Corfu zien liggen.  Op de stranden bij het centrum kan je ligbedden huren.  in juli en augustus betaal je 1000 lek voor de hele dag voor 2 stoelen en een parasol.  In de overige maanden betaal je de helft en kan je hier voor 500 lek gebruik van maken.  En de hele dag is ook echt de hele dag. Je kan dus rustig je handdoek laten liggen als je even wat anders wil gaan doen. Er is een klein stukje strand wat publiek is. Hier kan je met je eigen handdoek gaan liggen.  Verder uit het centrum is hier meer ruimte voor.

Over het strand lopen verkopers van lekker hapjes, vers gekoelde drankjes en uiteraard zonnebrillen, In tegenstelling tot in sommige andere landen waar ik geweest ben, zijn deze totaal niet opdringerig.  Verder kan je er waterfietsen huren en kano’s. Hiermee zou je naar een van de eilandjes kunnen varen, maar naar het eilandje het dichtste bij de kust kan je ook zwemmen. Ook kan je mee met speedbootjes naar de iets verder gelegen eilandjes.  Uiteraard zou een bezoek aan Butrint ook op je lijstje moeten staan als je in de buurt bent.

Tip: Tenzij je echt van afgeladen stranden houdt waar je moet vechten voor een plekje is het af te raden om hier in juli en augustus te verblijven. Ksamil is dan echt afgeladen. In het dorp zelf zal je hier misschien nog niet eens zo veel van merken maar op de stranden wel.  In de andere maanden zal je hier echt helemaal tot rust komen.

Hoe kom je in Ksamil?
-Met de auto. De enige logische manier om in Ksamil te komen is eigenlijk via Sarande.  Vandaf daar rijd je in een keer makkelijk naar Ksamil, de rit duurt ongeveer een half uurtje en de wegen zijn prima.
-Met de bus: met de bus pak je vanaf het centrum, bij de opgraving de bus naar Ksamil. Het is de bus die pendelt tussen Sarande en Butrint en je kan in Ksamil uitstappen. De bus gaat aardig frequent en kost 100 lek.

Slapen in Ksamil
Zelf heb ik hele fijne herinneringen aan deze accommodatie. Het is een complex met een aantal appartementjes, allen voorzien van eigen badkamer en klein keukentje. Er is een lekker zwembad en het strand en een grotere supermarkt bevinden zich op een paar minuten lopen. Maar wat mij misschien nog wel het meeste aansprak waren de vriendelijke eigenaar en zijn zoon die altijd bereikbaar en in de buurt zijn wanneer je ze nodig hebt.

Strand Ksamil

Een van de stranden van paradijselijk Ksamil.