Terug naar Algemeen

Bunkers

De bunkers van Albanië, een bekend fenomeen. Wanneer je op vakantie bent in Albanië, kan je ze eigenlijk niet missen. Zeker tijdens het reizen door dit prachtige land zal je ze veel tegenkomen, maar ook midden in grote steden zal je ze treffen. Lees hier het verhaal achter deze bunkers.

Albanië heeft haar bunkers te danken aan voormalig dictator Enver Hoxha. Deze was een beetje paranoïde. Hij probeerde aansluiting te vinden bij verschillende landen. Helaas voor hem  kwam het er altijd een beetje op neer dat hij toch al snel ook weer afknapte op landen.

Zo keek hij onder andere op tegen China, door hun maoïstische leer.  Maar toen China toenadering tot de VS zocht, deden ze af voor Enver. Ook met de Sovjet Unie werd hij uiteindelijk geen vrienden., Deze voerden na de dood van Stalin toch wat veranderingen door om het volk wat vrijheid te geven. Tevens ging het banden aan met het westen.  Iets wat voor Enver geen optie was. Ook niet voor Tito, de maarschalk van Joegoslavië trouwens, maar ook daar wilde het niet echt mee vlotten.

Albanië stond  aan de rand van de afgrond.  Het  was in zeer slechte staat. de burgers hadden het erg zwaar en er was af en toe bijna sprake van hongersnood.

Toch had Enver Hoxha  meer oog voor andere dingen. Hij wilde zijn bewind beschermen, tegen de Sovjet Unie, VS, Joegoslavië, Griekenland. Ook tegen Albanezen die tegen hem in opstand kwamen.  Tja  tegen wie niet eigenlijk. Dus er moesten bunkers komen, Deze hebben echter nooit enig nut gehad. Er is nooit een invasie gekomen.  Maar ook als die er wel was geweest,  waren de bunkers niet sterk genoeg om deze te weerstaan.

Van 1967 tot aan zijn dood in 1985 gaf Enver Hoxha kapitalen uit voor de bouw van deze schijnveiligheid, Een bunker kostte evenveel als een kleine woonruimte  waar enorme behoefte aan was,  maar dat mocht de pret niet drukken. Hij liet er in totaal 173,371  bouwen.  Natuurlijk had dit geld veel beter besteed kunnen worden aan de puinhoop die het land was, en zaken waar de bevolking beter van werd, maar helaas.

Voor de Albanezen zijn het nu herinneringen aan het waanzinnige totalitaire regiem. Een beetje haat-liefde. Maar een Albanees zou geen Albanees zijn als hij niet dacht in mogelijkheden.  Het verwijderen van de bunkers is een flinke klus die veel geld kost, Daarom doen tegenwoordig veel bunkertjes dienst als opslagruimtes, schuren, stallen en sommigen worden zelfs bewoond.

Wanneer je in Tirana bent, is bunk art een leuk museum om te bezoeken en nog meer te leren over de roerige geschiedenis van Albanië.

Bunkers in Albanie

Een bunker in het centrum van Saranda. Albanië

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.