Terug naar Algemeen

Geld

Hoe zit het met geld en betalen in Albanië? Moet ik vooraf geld opnemen en wisselen of kan ik gewoon pinnen tijdens mijn vakantie in Albanië? Worden creditcards overal geaccepteerd? Lees hier handige informatie over geldzaken. De munteenheid van Albanië is de Albanese lek. (ALL)
100 lek, staat gelijk aan 0,78 euro. Voor 10 euro krijg je 1277 lek.

Er zijn muntjes van 5. 10, 20, 50 en 100 lek.
De biljetten zijn er van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 lek. Het is niet nodig om voor je reis al Lek te regelen. In grote steden kan je genoeg pinautomaten vinden.  Ook op de luchthaven kan je met je pinpas geld opnemen. Soms is het wel even goed zoeken naar een automaat die jouw bankpas accepteert want dat is niet altijd het geval. Geen paniek en geef de moed niet op!  Zoek gewoon even verder en je vindt er vanzelf één die dat wel doet! In kleinere dorpen zijn geen pinapautomaten, neem dus altijd voldoende cash mee. 

Ook in hotels is het nog niet overal gebruikelijk dat je met je pinpas of creditcard kan betalen, zeker bij guesthouses willen ze graag dat je contant betaalt. Hetzelfde geldt voor kleine restaurants en supermarktjes. Bij grotere restaurants en supermarkten is pinnen wel mogelijk. Check dus voordat je iets besteld even of je met je pinpas kan betalen en zorg dat wanneer dit niet mogelijk is, je genoeg contanten hebt. In sommige (heel toeristische) gevallen kan je ook met euro’s betalen maar reken er niet teveel op, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan!

Wanneer je gepind hebt, en je hebt grote biljetten gekregen, probeer deze dan eerst te breken bij bijvoorbeeld een grote supermarkt, Bij kleine winkeltjes en restaurants maar ook bijvoorbeeld in de bus is een biljet van 5000 lek onhandig als je 200 lek moet betalen.

Tip:  niet alle banken rekenen dezelfde commissie voor het opnemen van geld. Zo zijn Raiffeisen en pro credit bank dure banken, ze rekenen 5 euro per transactie. Bij bijvoorbeeld Credins bank en united nations federal credit union pin je weer stukken goedkoper. Het is dus verstandig om een beetje rond te kijken voor je pint en mocht je toch aangewezen zijn op een bank met een hoge commissie, pin dan wat meer zodat je niet vaak geld op hoeft te nemen.

Wil je graag meer lezen over het prijsniveau en het reisbudget in Albanië, lees dan ook even dit artikel, hierin noem ik de prijzen van verschillende producten.

Leuk weetje, op het muntje van 10 lek staat een afbeelding van het kasteel van Berat.

Hier kan je eenvoudig euro naar lek omrekenen. 

Albanese lek, reizen Albanië.

Geef een reactie

Your email address will not be published.