Terug naar Tirana

Bunk’Art 1.

Een van de tofste musea die je kan bezoeken als je in Tirana bent is Bunk’Art 1.  Of misschien is tof wel niet helemaal het goede woord.  Indrukwekkend zou wellicht beter geschikt zijn. Hoe dan ook, het is zeker iets wat je moet bezoeken wanneer je in Tirana bent!  Bunk’Art 1  vertelt de roerige geschiedenis van Albanië vanaf 1939 tot aan de bevrijding in 1990.

In een buitenwijk van Tirana vind je dit interessante museum.  De locatie is niet random gekozen, Bunk’Art is namelijk gevestigd in een enorm bunkercomplex. Dit complex is gebouwd in opdracht van Enver Hoxha tijdens de koude oorlog.  Het bood niet alleen ruimte voor Enver en zijn vrouw, maar voor de hele partijtop. Dat Enver een beetje paranoïde was kun ja al zien aan de vele bunkers die hij door het hele land liet bouwen. Maar in Bunl’Art i is pas echt te zien hoe bang hij eigenlijk was. Dit begint al bij binnenkomst in de bunker waar je eerst door een viervoudige luchtsluis komt.

De grootheid van dit complex, uitgehouwen in een rotswand is bizar. Om een kleine indruk te geven, het bevat zelfs een bioscoopzaal. Het museum is educatief maar op een speelse manier,  Veel foto’s en informatie maar ook ingerichte kamers en vergaderzalen.  die tonen hoe het er ooit uit zag.  En wat ik heel leuk vind, is dat je ongeveer overal gewoon door heen kan lopen. Voor je gevoel zit je zo achter het bureau waar Enver zelf ook aan heeft gezeten. En als je de telefoon oppakt hoor je zijn stem.  Door de combinatie van info, foto’s, filmpjes, de locatie en de rekwisieten krijg je een heel duidelijk beeld van de trieste geschiedenis van Albanië.

Deze bezienswaardigheid is uitstekend te combineren met een ander (letterlijk en figuurlijk) hoogtepunt in Tirana. De kabelbaan naar Dajti, de berg die uitkijkt over Tirana.

Openingstijden:
Maandag: 9:00-16:00
Dinsdag: 9:00-16:00
Woensdag: 9:00-16:00
Donderdag: 9:00-16:00
Vrijdag: 9:00-16:00
Zaterdag: 9:00-16:00
Zondag: 9:00-16:00

Let op, in het laagseizoen kan Bunk’Art gesloten zijn.  Check voor meer informatie de website.
De toegangsprijs voor een volwassene bedraagt 500 lek.  Als je slecht ter been bent is Bunk’Art misschien wel een kleine uitdaging.

Hoe kom ik bij Bunk’Art?

-Bunk’Art kan je hier vinden. Met de auto rijd je er makkelijk heen. Het is misschien wel even goed kijken want om bij het museum te komen moet je eerst door een lange in de rotsen uitgehouwen tunnel.
-Met het openbaar vervoer pak je de bus in het parkje achter het opera gebouw.. Het is misschien even zoeken maar ik durf geen exacte locatie te geven omdat de bushaltes nog al eens van plek wisselen.  Je zoekt de bus naar Linza. Als je het niet kan vinden, vraag het dan aan een andere buschauffeur. ze wijzen je met liefde waar je moet zijn.

Hoe kom ik bij Bunkart

Bezienswaardigheid BunkArt in Tirana

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.