Terug naar Algemeen

Vliegveld Tirana

Vliegveld Tirana is de internationale luchthaven van Albanië.  Wanneer je met Transavia naar Albanië vliegt kom je hier het land binnen.  De code van dit vliegveld is TIA.  De subnaam van het vliegveld is Nene Tereza, wat moeder Teresa betekent. Ook wordt het ook wel Rinas airport genoemd, doordat de luchthaven in het kleine dorpje Rinas ligt.  Lees hier alle informatie over het vliegveld.

Het vliegveld van Tirana ligt in centraal Albanië, ongeveer 17 kilometer vanaf de hoofdstad Tirana in het kleine dorp Rinas.  Het is geen groot vliegveld en het heeft 7 gates om van te vertrekken. Deze bevinden zich allemaal in dezelfde hal.  Wanneer je bent geland op de luchthaven wordt je met bussen naar de aankomsthal gebracht, Vaak gaat dit om een ritje van enkele tientallen meters maar toch word je geacht de bus te nemen.

Aangekomen op de luchthaven ga je eerst door de douane, er zijn een aantal loketten en afhankelijk van de drukte zullen er meer of minder open zijn.  Doorgaans duurt het een minuut of tien voordat je deze gepasseerd bent. Je hebt als inwoner van Nederland geen visum nodig.

Wanneer je ingecheckte bagage hebt, dan is deze met een beetje geluk eerder in de aankomsthal dan jij, anders is het even wachten. Er zijn twee bagagebanden. In deze hal vind je ook een geldautomaat en kan je geld wisselen.  Zeker met alleen handbagage sta je binnen no time in de centrale hal. Hoera! Je bent in Albanië!

Op het vliegveld vind je verschillende desks van auto verhuurbedrijven, een souvenirwinkeltje, en een kleine (Conad) supermarkt. Er zijn een paar eet- en drinkgelegenheden en als je slim bent scoor je ook gelijk even je lokale simkaartje bij de Vodafone store.

Wanneer je weer vertrekt uit Albanië, (wat natuurlijk nooit leuk is!) heb je nadat je door de douane bent gekomen een kleine eetgelegenheid waar je wat broodjes en drinken kan kopen, een paar souvenirshops, een taxfreeshop en op het terras aan de linkerkant is het toegestaan te roken.

Hoe kom ik vanaf het vliegveld naar…?

-Wanneer je een auto hebt gehuurd kan je deze ophalen bij de desks of wordt je opgehaald door iemand van het verhuurbedrijf. Dit wijst zich allemaal vanzelf en binnen afzienbare tijd ben jij met je huurauto op pad om dit mooie land te ontdekken. Lees wel even eerst dit artikel over reizen per auto.

-Met de bus heb je een aantal opties. De Rinas express rijdt naar Tirana en Durrës  Ook kan je een paar keer per dag een bus nemen naar Fier.
De bus van het vliegveld naar Tirana gaat een keer per uur,  de eerste gaat om 7 uur in de ochtend en de laatste vertrekt om 18 uur. Deze bus brengt je naar het centrum van Tirana.  Je kan natuurlijk ook eerder uitstappen bij het internationale busstation als je gelijk door wil reizen naar een andere bestemming. De prijs is 250 lek (kleine euro biljetten worden ook geaccepteerd) en duurt een half uur.
De bus naar Durrës gaat iets minder frequent. Het hele jaar door rijdt deze bus om 12 uur, 14 uur en 17 uur. In het hoogseizoen rijdt hij ook om 10 uur en om 17:45.  Hiervoor betaal je 480 lek en duurt ongeveer 45 minuten.
De bus naar Fier gaat om 9 uur, 12 uur, 14;30 uur en 17 uur. De prijs voor deze rit is 1000 lek.

-Met de taxi betaal je een vast tarief van 20 euro naar Tirana.

Het vliegveld van Tirana.

Tirane airport. vliegveld Tirana, Rinas, Albanië.

Meer informatie.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.