Terug naar Weer en klimaat.

Pogradec

Pogradec is een leuke compacte stad aan de oevers van het meer van Ohrid.  Het beetje slaperige, en typisch Albanese stadje heeft de layback sfeer van een vakantiebestemming maar is nog niet over the top toeristisch.  De Albanezen weten het al lang, de omgeving is schitterend, en daarom komen ze zelf regelmatig naar Pogradec voor een weekendje weg!

De meeste mensen denken niet gelijk aan Albanië, wanneer ze het over het meer van Ohrid hebben.  Dat is niet zo vreemd want het meer van Ohrid ligt voor het overgrote deel in Macedonië.  De aan het meer gelegen stad Ohrid wordt al jaren door veel toeristen bezocht en ook Struga begint meer en meer mee te doen. Toch ligt het meer van Ohrid ook een klein stukje in Albanië.  Lees meer over Pogradec!

Een kleine dertig kilometer is hij lang,  de Albanese oever aan het meer van Ohrid. En Pogradec is het belangrijkste stadje in dit gebied. Voor de rest zijn er nog een paar kleine dorpjes. Omringd door een weelderig landschap, wonen ongeveer 62000 mensen in Pogradec.  Toch is het, zeker in de weekenden en dan vooral in de zomeravonden, gezellig druk.  Het mooie uitzicht over het grote meer, trekt veel mensen voor een dagje of een weekendje. Op de lange boulevard is het levendige bedoening.

Jongens spelen tafelvoetbal op de verschillende tafels die her en der staan, meisjes flanneren langs,  Gezinnen wandelen en de kinderen vermaken zich in het piep kleine speeltuintje. Ouderen praten, of spelen een spelletje in het park.  Je hebt hier de gelegenheid om fietsen te huren.

Wat te doen in Pogradec?

In het weekend gaan de inwoners graag naar Drilon park om lekker een hapje te eten en eventueel een rondje te varen met een roeibootje. Zelf vond ik het ook heel leuk om even kort door het dorpje Tushemisht te lopen, met een piep klein maar zeer knus centrum. Een echte aanrader vind ik het  om even naar Sven Naum te gaan. Al was het alleen maar omdat ik het altijd wel grappig vind om even een grens over te lopen. Maar het is een leuk kloostertje en je kan met een bootje naar de bron waar het water uit de bodem omhoog bubbelt en waar het water schitterend blauw is.

In Pogradec zelf is het ook mogelijk om bootjes te huren, zo verdienen de lokale vissers wat bij.
Eerder vertelde ik al dat je ook fietsen kon huren op de boulevard.  Dit is zeker in de toekomst enorm handig. Doordat fietsen steeds populairder wordt in Albanië beginnen er steeds meer fietspaden te komen in Albanië.

En dit wordt wel een hele toffe, helemaal van Pogradec tot aan Lin en direct langs het water. Ik zeg bewust wordt, omdat de laatste kilometer of twee nog steeds niet af zijn. Al een tijdje niet, dus het is even afwachten wanneer dit wel het geval is. Ze zijn er in ieder geval nog steeds druk mee bezig.  Tot die tijd zal je nog een stuk over de autoweg moeten.  Natuurlijk is de weg vanuit de auto ook mooi, maar ik denk dat het op de fiets nog toffer zal zijn.

Hoe kom ik in Pogradec?
Met de auto rijdt je via een prachtige route, in ongeveer 2 en half uur van Tirana naar Pogradec. 
Met de bus neem je dezelfde route maar doe je er iets langer over,  en heb je een kleine pauze onderweg. Let op, deze bus vertrekt vanaf het busstation aan de andere kant van de stad! Er gaan een flink aantal per dag. 

Pogradec, meer van Ohrid

Pogradec, meer van Ohrid

 

 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.