Terug naar Algemeen

Weer en klimaat.

Wat is qua weer en klimaat de beste tijd in het jaar om Albanië te bezoeken? Dat hangt heel erg van je reis plannen af! Ben je op zoek naar een strandvakantie, of wil je gaan hiken in de Albanese Alpen? Wil je een actieve vakantie en wil je veel zien en doen of ben je vooral op zoek naar nachtleven? Allemaal factoren die bepalen wanneer het voor jou de beste periode is.

Albanië is gezegend met een mediterraan klimaat.  Dit betekent warme zomers en milde winters. Echter geldt dit niet voor de Albanese Alpen zoals Valbona. Het is vaak lekker weer in Albanië. Maar in de zomermaanden kan het bloedheet worden waarbij temperaturen van 40 graden geen uitzondering zijn. Dit is goed uit te houden als je op het strand ligt met een lekkere zeebries door je haren. Voor een actievere vakantie in de binnenlanden is het misschien niet de beste reistijd..  Het is veelal erg droog in de zomer.

Vanaf april kan het al heerlijk weer zijn in Albanië.  Maar je kan het ook minder goed treffen, en heel veel regen tegenkomen.  Mei en juni zijn fijne maanden om door Albanië te reizen.  Ook september en oktober zijn goede maanden.  De zee is in die maanden heerlijk opgewarmd door de warme zomer dus voor een strandvakantie een goede optie, Houd er rekening mee dat voor de stranden het hoogseizoen eind september eindigt. Dit hoeft geen probleem te zijn als je van rustig houdt maar sommige hotels en restaurants sluiten eind september hun deuren. In november kan het ook nog heerlijk zacht zijn in Albanië en kan je overdag nog rustig in een T-shirt rondlopen.

Het noorden en dan vooral de Albanese Alpen zijn een beetje een uitzondering qua weer en klimaat Het is er altijd een stukje koeler dan in de rest van het land. De winters zijn streng met veel sneeuwval. Als je wil gaan hiken dan is de winter geen goed idee. Veel passes zijn gesloten vanwege de sneeuw en gaan halverwege mei weer open.

Lees hier meer over het klimaat in Albanië. 

Weer en klimaat in Albanie.

Valbona in de lente, april 2018

Pogradec, meer van Ohrid

Pogradec

Pogradec is een leuke compacte stad aan de oevers van het meer van Ohrid.  Het beetje slaperige, en typisch Albanese stadje heeft de layback sfeer van een vakantiebestemming maar is nog niet over the top toeristisch.  De Albanezen weten het al lang, de omgeving is schitterend, en daarom komen ze zelf regelmatig naar Pogradec voor …

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.