Terug naar Bestemmingen

Shkoder

In het hoge noorden van Albanië ligt Shkoder, een geweldige stad. Nu zeg ik dat van meer steden in Albanië, maar ik vind Shkoder echt heel leuk!  De eerste keer dat ik hier belandde, was dat om praktische redenen want de bus naar Koman vertrekt vanaf Shkoder. Maar nu wil ik steeds terug en ik vertel je graag waarom!

Shkoder is de vierde grote stad van het Albanië, en net als alle steden in Albanië is het een klein beetje chaotish. Ik vind dat heerlijk. Maar het heeft ook iets anders, iets wat ik lastig in woorden kan vangen. Als ik het zou moeten omschrijven, is fris eigenlijk het eerste wat in me opkomt. Natuurlijk is het er altijd een paar graden koeler dan in de zuidelijker gelegen regio’s maar dat bedoel ik niet.  Het is voor Albanese begrippen best schoon. En ondanks dat de oude stad al ontstaan is rond het begin van de jaartelling, voelt het aan als een jonge stad. Een hippe stad.

In het centrum  bevindt zich een lange, gezellige winkelstaat, boordevol kleine winkeltjes, restaurants, barretjes, terrasjes. Zoals overal in Albanie komt deze straat vooral in de avond tot leven en wordt het een heel sociaal gebeuren. Zei ik al dat het gezellig is? 😉

Wat voor ons als Nederlanders ook vertrouwd voelt is dat het de grootste fietsstad in Albanië is,  De fiets begint steeds meer aan populariteit te winnen. Er zijn verschillende initiatieven zoals mobike in Tirana om het gebruik van de fiets te stimuleren, maar in Shkoder heeft men het allang door, de fiets is super handig!

De stad ligt ingeklemd tussen 3 rivieren en natuurlijk het welbekende lake Shkoder.  Deze ligt voor een deel in Albanie en voor een deel in Montenegro.  Dit is overigens het grootste meer in zuid Europa. De grens overgang ligt vlakbij en zeker met de auto is een dagtrip naar Montenegro een goede mogelijkheid tijdens je vakantie in Shkoder. Ook zou je kunnen overwegen Kosovo te bezoeken, En uiteraard mag de boottocht over Lake Koman niet ontbreken, Verder zijn er een aantal musea, mooie kerken en moskeeën. En  natuurlijk moet je het kasteel van Rosafa bezoeken, wat spectaculaire uitzichten biedt!

Hoe kom ik in Shkoder.

-Met de auto rijd je vanaf Tirana ongeveer in anderhalf uur naar deze leuke stad, de wegen zijn goed.
-Met de bus heb je ook genoeg opties, de bus gaat gedurende de dag ongeveer 14 keer. De bus verlaat Tirana vanaf dit busstation maar dan vanaf de halte voor het station, De bus stopt in Shkoder bij de grote rotonde bij de xhamia e made moskee  en vertrekt vanaf daar ook weer. Klik hier voor de bus tijden (timetabel) voor de bus van Shkoder naar Tirana,

shkoder en meer informatie

De gezellige walkingstreet in shkoder.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.