Terug naar Bestemmingen

Gjirokaster

Gjirokaster ligt in het zuiden van Albanië en is een van de oudste steden van het land.  Gelegen in een grote vallei, omringd door bergen vind je dit sfeervolle UNESCO stadje.

Voordat je bij het oude centrum komt, kom je eerst door het nieuwe gedeelte van de stad. Het oude centrum ligt aan de voet van een berg en is daar tegenaan gebouwd. Hierdoor lopen veel straten in Gjirokaster flink omhoog, De knusse straatjes in het oude centrum zijn allemaal gemaakt van oude stenen. Misschien is hierdoor de naam de stenen stad ontstaan. maar het kan ook komen doordat veel van de huizen ook door stenen gebouwd zijn.  In het oude centrum vind je  Bazaar, samen met Hazmurate  de eerste wijk die in Gjirokaster gebouwd is Hier verkopen de bewoners allerlei leuke souvenirs en lokale producten.. Dit ziet er leuk en kleurrijk uit en ben je vast al wel eens op de foto’s tegengekomen.  Deze stad is samen met Berat een UNESCO site.

Wat te doen in Gjirokaster.

Wanneer je in Gjirokaster bent dan is het alleen al leuk om door de smalle straatjes van het centrum te zwerven. Ook kan je het etnografisch museum bezoeken. Dictator Enver Hoxha is in dit huis  geboren en je kan dus een kijkje nemen in zijn geboorte huis.   De oude moskee van Gjirokaster, moskee van Bazaar is ook open gesteld voor publiek. Verder zijn er nog verschillende oude huizen te bezichtigen.

Maar wat je, als je in Gjirokaster bent, toch echt niet mag missen is (of de ruïnes van) het kasteel. Albanië heeft veel kastelen maar dit is de grootste! En de uitzichten zijn schitterend. Je kan het  kasteel per voet bezoeken maar als je dat een te lange klim vindt, kan je ook een busje pakken of een taxi nemen. De entree is 200 lek, maar je betaalt iets meer als je ook het, in het kasteel gelegen, wapenmuseum wil bezoeken,

Hoe kom ik in Gjirokaster

-Met de auto  rijd je vanaf Tirana in ruim drie en half uur naar Gjirokaster.   De wegen zijn goed.  Vanaf Sarande doe je er ongeveer anderhalf uur over. De wegen zijn hier ook redelijk goed en deels vernieuwd. Een groot deel van de route gaat door de bergen. Als je deze route neemt kan je onderweg een kijkje nemen bij The blue eye  (Syri i kalter), een diepe bron met prachtige blauwe kleuren.
-Met de bus vanaf Tirana mag je zeker rekenen op een vier uur durende rit.  Vanuit Sarande duurt het een ruime anderhalf uur.

Gjirokaster Bazaar

De bazaar van Gjirokaster

6 reacties

Naar het reactie formulier

  • Alice op 7 juli 2019 om 10:36
  • Reageer

  Ha Annelies,

  Ik reis met mij dochter van 15 met het openbaar vervoer. Wij verblijven 23 en 24 aug in Berat en ik vroeg mij af of Gjirokaster als een dagtocht vanuit Berat of Sarande te doen is. Hetzij met het openbaar vervoer, hetzij als een guided tour. Of raad je aan toch 1 of 2 nachten te verblijven in Gjirokaster?

  Ik ben benieuwd.

  Groet,
  Alice

  1. Hi Alice,
   Vanaf Berat is een dagtochtje Gjirokaster wel een hele onderneming en zou ik niet aanraden, vanaf Sarande echter is dit met het openbaar vervoer heel goed te doen! Ik zou maximaal 1 nacht in Gjirokaster doen, het is net als Berat niet zo groot en ik denk dat je 15 jarige dochter zich beter kan vermaken in Sarande, of misschien even naar het prachtige Kssamil?
   Heel veel plezier!
   Groetjes Annelies.

    • Jolanda op 15 juni 2024 om 17:21
    • Reageer

    Hoi Annelies.. wij zitten in berat en gaan overmorgen naar gjirokaster….mijn man vindt het best eng om weer door de bergen te rijden..(zijn in theth geweest😜)
    Is het lastig/moeilijk rijden? Haarspeldbochten?

    1. Hoi Jolanda,

     Die wegen zijn niet echt te vergelijken, je hoeft ook niet echt door de bergen. Hoe is het gegaan?

     Groetjes Annelies

  • Paulien op 23 juli 2019 om 18:22
  • Reageer

  Hallo Annelies
  Wat is jouw advies tav dag en 1 overnachting in theth vanuit shkoder? Moeten we de overnachting in theth al voor vertel boeken (wij gaan in aug.)?
  En de boottocht op het komanmeer kan dat ook retour binnen 1 dag?

  Weet je of er in albanie gemakkelijk glutenvrij producten te koop zijn of restaurants waar je glutenvrij kan eten?

  Veel vragen maar alvast bedankt voor je reactie!
  Groetjes Paulien

  1. Hey,
   De boottocht over Komani is heen en terug te doen in 1 dag. De boot van de heenreis gaat ook wee terug. Dan heb je verder geen tijd daar. Ik zou van te voren boeken, gewoon voor de zekerheid. In beide plaatsen. Bijv je reist van Shkoder naar Koman en dan neem je de boot. Wanneer je aankomt in zowel Theth of Valbona, Je hebt dan niet meer de tijd om de hike te gaan doen, dus je moet ergens overnachten.
   Glutenvrij weet ik niet zo goed, salades hebben ze volop!!
   Veel plezier.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.