Terug naar Algemeen

Internet en telefonie

Hoe zit het met internet en telefonie in Albanië? Hoewel Albanië het armste land van Europa is, zijn ze wel erg actief op internet en dan met name op de social media. Viber, Whatsapp, Facebook etc zjin onmisbaar voor menig Albanees. Een computer of laptop heeft nog lang niet iedereen. Wel heeft de grote meerderheid een mobiele telefoon met internet. Ook kom je in de grotere steden nog internetcafés tegen.

Tip: Albanië is dan wel onderdeel van Europa, het is (nog) geen lid van de EU. Hierdoor geldt de regel dat je jouw bundel zonder extra kosten mag gebruiken bij de meeste aanbieders NIET! En geloof me, de kosten die in rekening worden gebracht voor een beetje internet zijn niet mals!

Zet op schiphol bij vertrek alvast voor de zekerheid roaming uit zodat je het wanneer je in Albanië bent niet meer kan vergeten.

Het is verstandig een Albanese simkaart te nemen. Want zeg nou zelf, soms is  het hebben van internet op vakantie in Albanië is reuze handig.  Even iets opzoeken op Google maps of je mail checken of een berichtje sturen aan je nieuwe Albanese vrienden.  En voor de kosten hoef je het niet te laten. Voor 500 lek heb je een Vodafone simkaartje met 100 belminuten en smsjes en 1GB data.  Deze is een week geldig maar kan je daarna weer op (laten) waarderen.  Heb je eenmaal een simkaartje dan kost dit opwaarderen 300 lek.  Heel goedkoop dus.

Wanneer je op Rinas vliegt vind je gelijk op de luchthaven een Vodafone winkeltje waar je zo’n kaartje kan kopen. Maar je kan elke Vodafone winkel binnenstappen om het te regelen, en ze zetten hem er met liefde voor je in.  De internet dekking is in het hele land eigenlijk prima, maar ga je naar bijvoorbeeld Valbona dan heb je geen bereik.

De meeste hotels en eet- en drinkgelegenheden hebben WIFI. Wanneer het geblokkeerd is kan je aan het personeel om het wachtwoord vragen.  Ik laat het ze altijd zelf invoeren om door een taalbarrière miscommunicatie te voorkomen.

 

Internet en bellen in Albanie

Een handig (zonne energie) bankje in Vlore. waar je al starend over de zee gebruik kan maken van de WIFI of je mobiel even op kan laden.

 

19 reacties

Naar het reactie formulier

  • Jopie Koning op 2 september 2022 om 03:29
  • Reageer

  Hoi,

  Wij gaan binnenkort ook naar Albanië maar we hebben allelei een KPN abonnement.
  Kun je daarvoor ook een geschikt kaartje kopen in Albanië?

  Groetjes,

  Jopie

  1. Hoi Jopie
   Wat leuk dat jullie naar Albanie gaan! Ik zou niet durven zeggen of KPN misschien een bundel aanbiedt voor buiten de EU? In Albanie kennen ze KPN niet en zou ik een Vodaphone kaartje aanraden. Gaan jullie met het vliegtuig? Op de luchthaven zit een winkeltje waar ze heel goed Engels spreken en ze jullie vast perfect advies kunnen geven.
   Heel veel plezier! Groetjes Annelies

  • caroline vermeersch op 26 maart 2023 om 10:46
  • Reageer

  als je een Albanese simkaart koopt , staan dan al je gegevens optie kaart,vb telefoonnummers, je mails?

  1. Volgens mij is het zo dat de gegevens die je noemt op je telefoon staan en niet op de simkaart. Ik kan in ieder geval als ik een Albanese simkaart gebruik gewoon alles op mijn telefoon doen wat ik in Nederland ook kan. 🙂

   1. Wij gaan 11 juli naar Albanië met het gezin. Nou zit ik net te kijken op de Vodafone site en zij vermelden dat ook in Albanië hun EU tarief van toepassing is. Niet nodig dus om een albanese Simkaart aan te schaffen.

    1. Hoi Astrid,
     Je hebt gelijk, bij Vodafone hoeft dat niet, ik denk omdat dat daar ook een hele grote provider is. Ik dacht dat ik dat al eens had aangepast maar kennelijk dus niet. Ik ben nu zelf even op reis in Jordanie, maar zal er al ik terug ben gelijk naar kijken en het aanpassen. In ieder geval heel veel plezier in Albanie en bedankt voor je opmerking! Groetjes Annelies

   • Jeroen op 26 juni 2023 om 14:16
   • Reageer

   Dat ligt eraan of je je telefoonnummers op de SIM-kaart hebt opgeslagen of niet. Als je dit alleen op de SIM-kaart hebt opgeslagen, zie je die met de Albanese SIM-kaart dus niet, lijkt mij. Maar als ze op je telefoongeheugen opgeslagen staan, moet je ze gewoon kunnen zien.

  • Bas Brand op 9 mei 2023 om 13:13
  • Reageer

  KPN bied buiten EU bundels aan data only 2gb €1,990

  • Anoniem op 22 juli 2023 om 20:36
  • Reageer

  Een goede dag .
  Hoe is het openbaar vervoer in Albanië

  1. Het openbaar vervoer is ok. Zelf doe ik eigenlijk alles met het OV. Verwacht niet dat het zoals in Nederland is qua stiptheid. En hoe vroeger op de dag, hoe beter de aansluitingen.

  • Arjan op 14 augustus 2023 om 13:47
  • Reageer

  Wij gaan eind vd maand voor 2 weken naar Kroatië; Montenegro en Albanië.
  (vliegen op Dubrovnik)
  Is er een Sim-kaart (Internet en bellen) voor alledrie de landen zodat we niet telkens hoeven te wisselen ?

  Alvast bedankt voor de info.

  1. Hoi,
   Oei, eerlijk gezegd heb ik geen idee of die bestaat. In ieder geval zit Kroatie sowieso al in je Nederlandse bundel. Ik zou het in Montenegro vragen bij een Vodafone winkel.
   Laat je weten of je iets gevonden hebt voor zowel Montenegro als Albanie? Veel plezier!

  • Fraukje op 23 augustus 2023 om 15:13
  • Reageer

  We zijn afgelopen zomer in Albanië geweest, vooraf hebben we je website uitvoerig bekeken. Als je op je koffer staat te wachten op het vliegveld zwaaien er al meisjes van Vodafone met folders voor je neus. Eenmaal buiten kun je dan een simkaart met een toeristenbundel kopen: 23,- voor 40GB of 30,- voor 100GB. We hebben de grootste genomen en man en kind hebben waar nodig van mijn hotspot gebruik gemaakt. Werkte top!

   • Wies op 22 september 2023 om 21:18
   • Reageer

   Hoi
   Heb je die simkaart dan in een winkel gekocht? Of waar moet ik naar opzoek om deze te kunnen kopen?
   Groetjes

   1. Hoi Wies
    Sorry voor de late reactie. Gewoon kijken bij een Vodafone winkel, die zijn er overal, heel veel!

  • gem op 14 februari 2024 om 11:18
  • Reageer

  wat is het verschil tss de buslijnen, je hebt bus 4 en 5b richting busstation om naar durrës te gaan en ook zie ik lijn 2 en 7, snap dit niet goed, graag beetje uitleg

  1. Hoi!
   Waar heb je deze info gevonden? En bedoel je dan vanaf Tirana? Want naar mijn weten hebben deze bussen geen nummers en staat alleen de naam van de richting erop. In Tirana hebben sommige stadsbussen nummers. Maar zelfs daar zijn ook bussen met alleen een naam. Dus ik wil best met je meedenken maar dan heb ik ook een beetje info nodig. 😉

  • anneline van dijk op 29 mei 2024 om 13:04
  • Reageer

  Heb je overal bereik in Albanie, ook in de bergen?
  Is er nog iets wat je specifiek mee moet nemen?

  1. Hoi Anneline,

   Ik weet niet of het nu beter is maar het netwerk in bijvoorbeeld Valbona was altijd redelijk instabiel. Het kon soms zomaar opeens weg zijn als het regende. 😀 Maar Valbona is inmiddels flink gegroeid en het toerisme daar ook dus ik kan me voorstellen dat het nu wat beter is.

   Groetjes Annelies

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.