Terug naar Algemeen

Internet en telefonie

Hoe zit het met internet en telefonie in Albanië? Hoewel Albanië het armste land van Europa is, zijn ze wel erg actief op internet en dan met name op de social media. Viber, Whatsapp, Facebook etc zjin onmisbaar voor menig Albanees. Een computer of laptop heeft nog lang niet iedereen. Wel heeft de grote meerderheid een mobiele telefoon met internet. Ook kom je in de grotere steden nog internetcafés tegen.

Tip: Albanië is dan wel onderdeel van Europa, het is (nog) geen lid van de EU. Hierdoor geldt de regel dat je jouw bundel zonder extra kosten mag gebruiken bij de meeste aanbieders NIET! En geloof me, de kosten die in rekening worden gebracht voor een beetje internet zijn niet mals!

Zet op schiphol bij vertrek alvast voor de zekerheid roaming uit zodat je het wanneer je in Albanië bent niet meer kan vergeten.

Het is verstandig een Albanese simkaart te nemen. Want zeg nou zelf, soms is  het hebben van internet op vakantie in Albanië is reuze handig.  Even iets opzoeken op Google maps of je mail checken of een berichtje sturen aan je nieuwe Albanese vrienden.  En voor de kosten hoef je het niet te laten. Voor 500 lek heb je een Vodafone simkaartje met 100 belminuten en smsjes en 1GB data.  Deze is een week geldig maar kan je daarna weer op (laten) waarderen.  Heb je eenmaal een simkaartje dan kost dit opwaarderen 300 lek.  Heel goedkoop dus.

Wanneer je op Rinas vliegt vind je gelijk op de luchthaven een Vodafone winkeltje waar je zo’n kaartje kan kopen. Maar je kan elke Vodafone winkel binnenstappen om het te regelen, en ze zetten hem er met liefde voor je in.  De internet dekking is in het hele land eigenlijk prima, maar ga je naar bijvoorbeeld Valbona dan heb je geen bereik.

De meeste hotels en eet- en drinkgelegenheden hebben WIFI. Wanneer het geblokkeerd is kan je aan het personeel om het wachtwoord vragen.  Ik laat het ze altijd zelf invoeren om door een taalbarrière miscommunicatie te voorkomen.

 

Internet en bellen in Albanie

Een handig (zonne energie) bankje in Vlore. waar je al starend over de zee gebruik kan maken van de WIFI of je mobiel even op kan laden.

 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.