Terug naar Algemeen

Budget en prijsniveau

Dat Albanië een goedkoop land is om vakantie te vieren wist je waarschijnlijk al. Maar waar moet je op rekenen qua budget? Wat kost een biertje in een bar? En wat ben je kwijt aan uit eten gaan?  Om je een beetje een beter beeld te geven van de prijzen in Albanië zet ik het een en ander voor je op een rijtje.

Waar moet je aan denken qua budget? De inkomsten in Albanië liggen zeer laag,  het is een van de armste landen in Europa. Dit is heel erg voor de Albanezen maar voor een toerist uit Nederland is dat een prettige bijkomstigheid aan dit toch al geweldige land. Want hierdoor is het voor ons als toerist heel goed betaalbaar.

Natuurlijk zijn de prijzen van veel dingen afhankelijk, allereerst de locatie. Ga je naar de Albanese Riviera dan zal je uiteraard wat meer moeten betalen dan wanneer je naar een klein dorpje in het midden van het land gaat. Ook het seizoen heeft invloed op de prijzen, in het hoogseizoen heb je iets meer budget nodig  dan in het laagseizoen.  Voor dit artikel probeer ik een beetje de gemiddelde prijzen te geven.

Wanneer je uit eten gaat bij een van de vele Italiaanse restaurants dan betaal je voor een pizza gemiddeld 500 ALL. Even ter herinneringen hoe het ook alweer met geld zat, , 500 ALL komt neer op ongeveer 4 EUR.  Ook voor een groot bord pasta betaal je ongeveer 500 ALL. Natuurlijk zijn de vitamines ook belangrijk, een salade heb je al voor 300 ALL. Eet je liever wat anders? Een Byrek (gevuld broodje) kost je rond de 30 ALL.. Een Albanese kofte (gehaktballetje wat meer aan een halve frikandel doet denken qua formaat) 40. Deze laatste twee zijn per stuk geen hele maaltijd. Dus neem je er gewoon meerdere of vul je het aan met lekker op de BBQ gegrild brood met een fijne dip. Qua budget ben ik voor een goede maaltijd eigenlijk nooit meer kwijt dan 1000 lek.

Een biertje koop je in Albanië in de supermarkt voor 80 ALL en in een bar of restaurant zal het je gemiddeld 150 ALL kosten. Liever een glas wijn? Reken dan op ongeveer 220 ALL en een glas frisdrank rond de 150 ALL. Wil je graag een fles water bij je eten? Voor 100 ALL is dat al mogelijk. Ook overdag is het tijdens de warme maanden fijn om veel te drinken. In de supermarkt scoor je voor 70 ALL een grote fles water.

Albanezen eten zelf tussen de middag warm. Maar heb jij zin in een broodje voor de lunch? Die koop lekker vers gebakken bij de bakker voor 100 ALL. En het belangrijkste, je lichaam heeft veel ijs nodig. En er zijn zoveel soorten  dat je eigenlijk elke dag wel een andere smaak moet proberen. 😉 Een ijsje kost je gemiddeld 50 ALL per bolletje. Dat is niet duur voor deze eerste levensbehoefte!

Voor de rokers onder ons, een pakje Malboro kost 320 ALL, andere goedkopere sigarettenmerken zijn er ook. Zo betaal je voor een pakje West 180 lek.

De stadsbus is 40 ALL en voor een busreis van ongeveer 2 uur zal je ongeveer 300-400 ALL kwijt zijn. Hotels heb je in alle soorten en maten maar reken maar op 3000 ALL voor een lekker hotel waar je aan niets te kort zal komen.

Prijsniveau en budget in Albanie

Supermarkt in Shkodër.

Geef een reactie

Your email address will not be published.