Terug naar Bestemmingen

Kruje

Een leuke (halve) dagtrip vanaf Tirana is het mooie, beetje toeristische plaatsje Kruje. Het ligt ongeveer dertig kilometer ten noorden van Tirana, en twintig vanaf luchthaven Rinas . Het is een van die toeristische hoogtepunten en een echte bezienswaardigheid voor een vakantie in Albanië.  Dit stadje heeft eigenlijk 2 delen, Fushe Kruje en Kruje. Het kasteel en de zo bekende bazaar (een straat met allemaal kleine winkeltjes) bevinden zich in Kruje, wat hoog op de berg boven Fushe Kruje ligt.

De bazaar ken je vast al wel van de plaatjes. Het knusse kleine straatje  stamt uit de zeventiende eeuw en biedt tal van handgemaakte producten, zoals tapijten, tassen, jurken. Ook kan je hier wat antieke voorwerpen vinden. Maar voor de spaarders onder ons gelukkig ook koelkastmagneten, ansichtkaarten, sleutelhangers, kortom ook toeristische prullaria.

Het straatje loopt langzaam omhoog, de stenen zijn glad gesleten door honderden jaren gebruik, Aan het einde van het straatje vind je wat restaurantjes en uiteraard het kasteel! Het kasteel vertelt rijke geschiedenis. Het was de  basis van de held Skanderberg tijdens de opstand tegen de bezetting van de Ottomaanse turken.  Het heeft meerdere belegeringen doorstaan. maar inmiddels  is het al lang niet meer in perfecte staat. Gelukkig maakt het uitzicht dit helemaal goed!

Binnen het kasteel zijn er (soms tegen betaling) nog verschillende dingen te bezichtigen. Het Skanderbergmuseum en het etnografisch museum zijn de grootste attracties.. Ook in de omgeving van Kruje is leuk, er is een nationaal park in de buurt en een groot meer.

Hoe kom je in Kruje?

-Met de auto rijd je er vanaf Tirana in ongeveer drie kwartier naartoe.
-Met de (mini)bus doe je er ongeveer 50 minuten over. Je neemt de bus van Tirana naar Fushe Kruje voor 100 lek, vanaf daar reis je voor 50 lek per minibus verder bergop. De bussen gaan frequent. Ook vanaf andere steden, zoals Shkoder is deze toffe bestemming  makkelijk bereikbaar.

Het kasteel van Kruje.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.