Terug naar Bestemmingen

Berat

Berat is een van de meest populaire bestemmingen in Albanië. En dat is natuurlijk niet voor niets! Deze stad staat op de Unesco werelderfgoed lijst vanwege het unieke karakter. Lees hier meer informatie over de stad, hoe je in Berat komt en wat je er zoal kan doen.

Een van mijn favoriete steden van Albanië, of misschien wel mijn favoriete, is Berat.  De hoofdstad van de gelijknamige provincie en qua inwoners de negende stad van Albanië.  Toch voelt het niet aan als een grote stad. Het oude Ottomaanse centrum staat op de Unesco werelderfgoed lijst en dat is niet voor niets. Het is prachtig!

Gelegen tussen de heuvels met in de verte de berg Tomorri die uitkijkt over de stad en die is  uitgeroepen tot een nationaal park, bevindt zich deze gerieflijke stad.. De rivier Osum stroomt gemoedelijk door het centrum en in de zomer wordt er door kinderen in gezwommen.

De karakteristieke witte huizen, met de grote ramen zijn kenmerkend en geliefd door zowel de inwoners als de toeristen. Hierdoor is de bijnaam de stad met de 1000 ramen goed te begrijpen. In de avond is het sprookjesachtig door alle verlichte ruiten. Berat is nog niet overlopen door toeristen, het voelt authentiek aan en heeft een heerlijke relaxte vibe.

Mocht je overwegen Berat te bezoeken dan is mijn advies om er in ieder geval een nacht te blijven, want zeker in de zomer komt de stad in de avond tot leven. De boulevard waaraan vele barretjes zitten, verandert dan in een gezellige, sociale aangelegenheid waar de inwoners elkaar ontmoeten.

Hoe kom ik in Berat?

Berat ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Tirana.
-Met de bus kom je vanuit verschillende plaatsen en steden, makkelijk in Berat.
Vanuit Tirana stap je hier op de bus.  De bussen gaan zeker in de ochtend en vroege middag regelmatig. De busreis kost 400 lek en doet er een kleine twee en half uur over.
Vanuit Durrës  moet je dit busstation hebben. De bus brengt je vanaf daar in ongeveer twee uur rijden en kost 300 lek. Ook deze bus rijdt regelmatig  zeker in de ochtend en vroege middag.
Het busstation in Berat bevindt zich anderhalve kilomater ten noorden van het oude centrum, het makkelijkste is om vanaf daar de stadsbus te pakken, deze rijdt heel vaak en kost 30 lek.

-Met de auto. De route vanaf Tirana, Rinas of Durrës is makkelijk en de wegen zijn prima, in een kleine 2 uur rijd je er naartoe vanuit Tirana, via Durrës.
Je kan ook via Elbasan rijden, deze route leid je door kleine dorpjes en over een leuke bergweg. Hierdoor, en door de iets mindere staat van de wegen. doe je hier wel een stukje langer over. Er is echter een betere weg in aanbouw,

Lees onder de afbeelding  verder

Berat boulevard

De boulevard van Berat, Albanie.

Wat te doen in Berat:
In Berat geniet ik altijd vooral van de relaxte vibe die de stad heeft. Alles gaat rustig aan, in het park spelen mannen een spelletje schaak of backgammon, kinderen trappen een balletje, vrouwen doen boodschappen en maken een praatje met elkaar. Dus Berat is bij uitstek een plek om lekker uit te rusten, maar er is ook het één en ander te doen!

Slapen in Berat:

Dit super fijne hotelletje– is ideaal voor budgetreizigers en kleine gezinnen. Gelegen op steenworp afstand van de gezellige boulevard en dichtbij de bushalte naar het busstation. De badkamer is gedeeld maar omdat er maar 2 kamers zijn hoef je nooit lang te wachten.  De ene kamer heeft een tweepersoonsbed, de andere heeft 2 eenpersoonsbedden. Beiden hebben een lekker balkon en je kan gebruik maken van de kleine keuken. Het is erg goedkoop, voor een kamer betaal je 10-15 euro.

Wil je liever iets luxer en graag je eigen badkamer? Dan is dit hotel wellicht iets voor jou. Vanaf 27 euro per nacht slaap jij in een mooi en vrij nieuw hotel. Het hotel ligt aan de weg naar het kasteel en biedt fantastische uitzichten.  En het is inclusief een heerlijk en erg uitgebreid ontbijt zodat je lekker de dag kan beginnen!

Het kasteel van Berat

Het kasteel van Berat is een waar hoogtepunt om te bezoeken. Lees hier over de toegangsprijzen en hoe je dit kasteel kan bezoeken vanuit de oude stad en de andere route voor als je met de auto naar het Kasteel van Berat wilt. Waar je ook bent in Berat, eigenlijk is vanaf overal het kasteel …

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.