Terug naar Bestemmingen

Valbona

In het uiterste noorden van Albanie vind je het kleine dorp Valbona. De grens met Montenegro is vlakbij, en ook Kosovo is niet ver weg. .Gelegen tussen de enorm imposante bergen van de Albanese Alpen.  is het een onderdeel van Nationaal Park Valbonëdal. Een ideale uitvalbasis voor verschillende hikes en wandelingen.  De bekendste is natuurlijk Valbona naar Theth, maar er zijn er veel meer.

Het dorpje Valbona zelf stelt feitelijk niet zoveel voor langs de goede geasfalteerde weg staat her en der een huisje, die veelal ook slaapmogelijkheden bieden, en een paar wat grotere hotels.. De inwoners zijn voornamelijk boeren, die een stukje land hebben en wat dieren. Deze hoeden ze gedurende de dag in de bergen rond het dal.  Waardoor het vrolijke geluid van de koeienbellen af en toe de stilte doorbreekt.

Want stil is het, in Valbona!  Verwacht geen supermarkten, goed mobiel bereik, of sterke WIFI. Verwacht dat als het regent, het goed regent. Reken niet op nachtelijk vertier. Verwacht wel gezelligheid in de hotelbars, op deze afgelegen plek vinden reizigers elkaar. Reken bij helder weer op een geweldige sterrenhemel. Verwacht vuurvliegjes in de zomer, maar bovenal verwacht dat je zal genieten van deze schitterende omgeving.

Tip: ga als je naar Valbona gaat goed voorbereid op pad, lang niet alles is daar te koop! En voor zover ik me kan herinneren heb ik ook nog nooit een pinautomaat gezien. Neem (zeker) als je hotel alleen contante betalingen accepteert voldoende leks mee.


Hoe kom ik in Valbona?
-Met de bus kan je vanaf Skoder en Tirana naar Valbona. Deze bussen gaan zo goed als allemaal via Kosovo, omdat de wegen er beter zijn. Als je genoeg tijd hebt kan ik je een bezoekje aan Prizren zeker aanraden!  De route is in ieder geval prachtig!
Wat ook prachtig is, is om met de ferry via Lake Koman naar Valbona te reizen!  Je kan vanuit Tirana om 5:00 uur de bus nemen en vanaf Shkoder om 6:30.
-Met de auto naar Valbona is ook het makkelijkste via Kosovo. Maar ook hier geldt dat de veerboot over Lake Koman eigenlijk een must is! Echter is de bergweg er naar toe niet van al te beste kwaliteit. Rijd voorzichtig!

Slapen in Valbona
Hotel Margjeka is mijn favoriete hotel in Valbona.  Het hotel bevindt zich in het uiterste puntje van het dorpje. Daar waar de weg ophoudt en waar de bergen beginnen. Hierdoor is het uitzicht fantastisch. Het hotel is heel schoon en de kamers ruim en luxe, met een heerlijke douche! De eigenaren en het personeel  zijn super vriendelijk en altijd in voor een praatje.  In het huiselijk ingerichte restaurant, op het grote overdekte terras, of gewoon buiten kan je heerlijk eten.  Dat de keuken prima is, wordt ook bewezen door het feit dat er ook veel locals komen eten. Het hotel is de perfecte uitvalbasis voor verschillende hikes en ligt direct aan het begin van Valbona-Teth route.   Wanneer je op tijd boekt heb je een prima kamer vanaf 25 euro per nacht. Inclusief goed ontbijt. Als je het mij vraagt een koopje voor dit heerlijke hotel!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 reacties

Naar het reactie formulier

  • Michael van poppel op 26 juni 2021 om 13:38
  • Reageer

  Handige tips! Alleen één vraagje. Wij gaan met de auto. Hoe kunnen we dit dan het beste regelen denkt u? Auto neerzetten bij Valbona, hike maken, overnachten in Theth en dan met taxi terug naar valbona?

  1. Ik weet niet of er taxi’s van Theth gaan, volgens mij gaat er in de middag een busje naar Bajram Curri, vanaf daar zou je dan met een busje terug naar Valbona kunnen gaan. Misschien kan je iets regelen met je guesthouse. Of je loopt de ene dag naar Theth en de volgende dag weer terug. 😉

  • Jasper Arends op 23 oktober 2022 om 08:15
  • Reageer

  Die bus vanuit Tirana is die makkelijk te vinden? En gaat die rechtstreeks naar valbona?

  1. Hoi Jasper,
   Ik neem aan dat je met de bus naar Tirana de bus vanaf de luchthaven bedoelt? Deze is makkelijk te vinden, zodra je het vliegveld uitloopt zijn de bussen aan de linkerkant. Deze bus gaat niet rechtstreeks naar Valbona, ik ben nog nooit met de bus vanaf Tirana naar Valbona gegaan (ik vind het veel leuker om via Koman te reizen) maar wel meerdere keren met de bus vanaf Valbona naar Tirana. Je stapt dan over in Bajram. De bussen naar Valbona (Bajram overstappen) gaan ongetwijfeld vanaf het grote busstation in Tirana en gaan waarschijnlijk een paar keer per dag. Het is een best lange rit en je reist via Kosovo. Veel plezier!

  • Frnas op 28 januari 2023 om 10:56
  • Reageer

  Wij komen vroeg in de middag aan op vliegveld van Tirana. En wilden dan direct door naar Koman om dan de ferry te pakken naar Koman. Is dat haalbaar en aan te raden? Of is er een beter plan/route? Hoor graag! Dank1

  Frans

  1. Hoi Frans, ik denk dat dat lastig wordt omdat de ferry op bepaalde tijden vaart. Reis je met eigen vervoer of met het openbaar vervoer? In het eerste geval kan je er gewoon heen rijden en dan de volgende dag de veerboot pakken. In het tweede geval zou ik gelijk doorreizen naar Shkoder en dan de volgende dag (vroeg!) de bus die je via de website kan reserveren nemen en dan daarna de ferry.
   Groetjes Annelies

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.