Terug naar Bestemmingen

Valbona

In het uiterste noorden van Albanie vind je het kleine dorp Valbona. De grens met Montenegro is vlakbij, en ook Kosovo is niet ver weg. .Gelegen tussen de enorm imposante bergen van de Albanese Alpen.  is het een onderdeel van Nationaal Park Valbonëdal. Een ideale uitvalbasis voor verschillende hikes en wandelingen.  De bekendste is natuurlijk Valbona naar Theth, maar er zijn er veel meer.

Het dorpje Valbona zelf stelt feitelijk niet zoveel voor langs de goede geasfalteerde weg staat her en der een huisje, die veelal ook slaapmogelijkheden bieden, en een paar wat grotere hotels.. De inwoners zijn voornamelijk boeren, die een stukje land hebben en wat dieren. Deze hoeden ze gedurende de dag in de bergen rond het dal.  Waardoor het vrolijke geluid van de koeienbellen af en toe de stilte doorbreekt.

Want stil is het, in Valbona!  Verwacht geen supermarkten, goed mobiel bereik, of sterke WIFI. Verwacht dat als het regent, het goed regent. Reken niet op nachtelijk vertier. Verwacht wel gezelligheid in de hotelbars, op deze afgelegen plek vinden reizigers elkaar. Reken bij helder weer op een geweldige sterrenhemel. Verwacht vuurvliegjes in de zomer, maar bovenal verwacht dat je zal genieten van deze schitterende omgeving.

Tip: ga als je naar Valbona gaat goed voorbereid op pad, lang niet alles is daar te koop! En voor zover ik me kan herinneren heb ik ook nog nooit een pinautomaat gezien. Neem (zeker) als je hotel alleen contante betalingen accepteert voldoende leks mee.


Hoe kom ik in Valbona?
-Met de bus kan je vanaf Skoder en Tirana naar Valbona. Deze bussen gaan zo goed als allemaal via Kosovo, omdat de wegen er beter zijn. Als je genoeg tijd hebt kan ik je een bezoekje aan Prizren zeker aanraden!  De route is in ieder geval prachtig!
Wat ook prachtig is, is om met de ferry via Lake Koman naar Valbona te reizen!  Je kan vanuit Tirana om 5:00 uur de bus nemen en vanaf Shkoder om 6:30.
-Met de auto naar Valbona is ook het makkelijkste via Kosovo. Maar ook hier geldt dat de veerboot over Lake Koman eigenlijk een must is! Echter is de bergweg er naar toe niet van al te beste kwaliteit. Rijd voorzichtig!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Your email address will not be published.